Het heeft er alle schijn van dat Amazon eind oktober 2008 met een tweetal nieuwe versies van haar Kindle ebook reader op de markt komt. Eén van die modellen zou beschikken over een A4-formaat scherm. Met deze Kindle 2.0 wil Amazon de strijd aangaan met de educatieve boekenuitgevers.
De eerste Kindle kwam in november 2007 op de markt. Ondanks de kritiek op het eigenzinnige design van de ebook reader werd de Kindle een succes. De Kindle was de eerste maanden zowat continu uitverkocht. Amazon hult zich in nevelen omtrent het aantal verkochte apparaten, maar volgens ingewijden zijn er driekwart jaar na de introductie zo’n 240.000 Kindles verkocht.
Onderweg ebooks downloaden
Het belangrijkste voordeel van de Kindle is dat deze is uitgerust met een ‘always on’ internetverbinding, zodat lezers onderweg ebooks of kranten kunnen aanschaffen en downloaden. Amazon bood met de introductie van de Kindle direct een grote elektronische bibliotheek met titels aan, waardoor er voldoende content beschikbaar was om de Kindle interessant te maken voor boekenliefhebbers.
Schermgrootte doorslaggevend
Nadeel van de oorspronkelijke Kindle is het relatief kleine scherm. Daardoor kunnen bijvoorbeeld studieboeken, met daarin veel afbeeldingen, grafieken en tabellen, niet goed worden weergegeven. Dat probleem behoort tot het einde zodra het scherm voldoende groot is; op een A4 formaat scherm kunnen bijna alle grafisch complexere boeken probleemloos worden weergegeven.
Markt voor studieboeken: 5,5 miljard
Het is niet vreemd dat Amazon met argusogen naar de studieboekenmarkt kijkt; alleen al in Amerika bedraagt de markt ca. vijfenhalf miljard dollar. Studenten kopen voor gemiddeld 1100 dollar per jaar aan dikke zware studieboeken. Eén Kindle zou al die studieboeken kunnen bevatten. De ebooks kunnen bovendien goedkoper gedistribueerd worden dan haar papieren equivalenten. Het gerucht gaat daarom dat Amazon zich met de nieuwe Kindle specifiek zal richten op de (Amerikaanse) studieboekenmarkt.
Illegaal aanbod van studieboeken
Overigens is het illegaal kopiëren en digitaal verspreiden van studieboeken in Amerika een steeds groter probleem voor uitgevers. Websites zoals Textbooktorrents bevatten links naar duizenden pdf bestanden, veelal gescande versies van commercieel verkrijgbare boeken. Met de komst van een nieuwe generatie ebook readers met A4 schermen zal het illegaal kopiëren van boeken in een stroomversnelling komen; net als destijds de komst van de iPod het delen van mp3tjes zeer populair maakte.
Open source studieboeken
Ondertussen staan er ook actiegroepen op die vinden dat tekstboeken in het digitale tijdperk geheel gratis beschikbaar gemaakt moeten worden voor studenten. Zo zouden universiteiten en hogescholen zelf ‘open source’ studieboeken kunnen ontwikkelen en deze online met elkaar delen. Daarmee zouden de uitgevers en de boekhandels zelfs geheel buitenspel gezet worden.