Apple moet 450 miljoen dollar betalen om prijsafspraken e-books

1
Apple Store Yonkers, NY
Foto: Anthony22 at English Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Het Amerikaanse Supreme Court heeft het hoger beroep van Apple afgewezen, waardoor het bedrijf nu definitief een schikkingsbedrag van 450 miljoen dollar zal moeten betalen. De rechter oordeelde dat Apple jarenlang prijsafspraken heeft gemaakt met vijf grote uitgevers en zo de prijs van e-books kunstmatig heeft opgedreven.

De uitgevers, die bezorgd waren over de lage boekenprijs die door Amazon werd opgelegd, en Apple, dat bij de lancering van de iPad en de iBookstore probeerde een bres te slaan in de monopoliepositie van Amazon op de digitale boekenmarkt, vonden elkaar in een akkoord over de prijzen van e-books. Hierbij zouden de uitgevers voortaan zelf de prijs voor de boeken kunnen vaststellen en Apple zou hierover 30% commissie ontvangen. Ook moest de prijs voor elk verkoopkanaal gelijk zijn. Hierdoor werd Amazon gedwongen de prijzen te verhogen. Voor e-books die bij Amazon eerst 9,99 dollar kostten, moest de klant nu 12,99 of 14,99 betalen. Volgens de rechter had Apple hiermee mededingingswetten geschonden.

Apple voerde bij het Hooggerechtshof aan dat de concurrentie juist werd gestimuleerd door het bieden van een nieuw e-bookplatform in een markt die op dat moment door slechts één enkele partij (Amazon) gedomineerd werd.

Het Hooggerechtshof was voor Apple de laatste mogelijkheid om tegen de schikking in beroep te gaan. De uitgevers schikten al eerder voor een bedrag van 166 miljoen dollar.

Vorig artikelDuitse e-book app haalt 1 miljoen binnen
Volgend artikelLeesapp Mofibo is gelanceerd

1 REACTIE

  1. Ik vraag me af: blijft er voor de auteurs ook nog wat aan de strijkstok hangen als er met miljoenen gesjoemeld wordt over het uiteindelijke werk van de auteurs? Ik vind het maar een mistig gedoe allemaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in