Audioboek is ‘niet hetzelfde’ als gewoon boek

1
audioboek
Foto: Jeff Golden - flickr (https://www.flickr.com/photos/jeffanddayna/4678056078)

Een audioboek luisteren staat niet op hetzelfde niveau als een boek lezen, vinden veel mensen. Dat blijkt uit een recent marktonderzoek naar het gebruik van luisterboeken in het Verenigd Koninkrijk.

55% van de deelnemers vindt dat het luisteren naar een audioboek ‘minder’ is dan het lezen van een gewoon boek. 10% van de deelnemers aan het onderzoek ziet geen verschil tussen beide vormen en 5% vindt luisteren juist beter dan lezen.

Luisteraars zijn geen grootverbruikers
83% van de deelnemers zei nog nooit een audioboek geluisterd te hebben. 6% gaf aan minstens een audioboek per maand te consumeren. Toch zijn ook de luisteraars over het algemeen geen grootverbruikers; de helft zei in het afgelopen jaar tussen de een en vijf boeken te hebben geluisterd. 14% luisterde er tussen de zes en de tien. 9% luisterde elf audioboeken of meer.

Thuis is de favoriete plek om een audioboek te luisteren, bij 43% van de luisterende deelnemers. Ook in de auto (24%), op vakantie (20%) en in openbaar vervoer (14%) gaan er luisterboeken mee.

Groeiende markt
De vraag naar luisterboeken groeit snel. Het Verenigd Koninkrijk zag de markt in 2015 groeien met 30% en ook de VS zag het aantal verkochte audioboeken flink toenemen. Ook in Nederland wint het luisterboek terrein.

De volledige resultaten van het onderzoek van YouGov vind je hier.

 

 

Vorig artikelIcarus komt met nieuwe Illumina e-reader
Volgend artikelPlatform Sweek actief in meer dan 75 landen

1 REACTIE

  1. Neen, hetzelfde is het niet. Mooi is het wel. Connie Palmen haar eigen werk ‘De wetten’ of Adriaan van Dis ‘Karakter’ horen voorlezen is – voor mij althans – een feest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in