Audioboeken groeien in de VS nog steeds keihard

1
audioboeken vs

De groei van audioboeken is in de VS nog steeds in volle gang, zowel qua aantal qua omzet als qua luisteraars. De laatste jaren nam de verkoop in de VS steeds met ongeveer 20% per jaar toe.

In 2016 groeide het aantal mensen dat minstens één audioboek las naar 67 miljoen, ofwel 24% van de Amerikanen. De drie meestgenoemde redenen om voor een audioboek te kiezen zijn: je kunt andere dingen doen tijdens het lezen, je kunt overal luisteren en ze vinden het prettig om voorgelezen te worden.

Opvallend is dat een groot deel van de frequente luisteraars onder de 35 jaar is, maar liefst 48%. Vaak luisteren zij ook graag naar podcasts. De respondenten die zowel naar podcasts als naar audioboeken luisteren lazen dubbel zo audioboeken als degene die niet naar podcasts luisteren. Veellezers combineren boeken met audio, en 77% zei dat audioboeken ervoor zorgden dat ze meer boeken uitlazen.

Multitasking
57% van de audioboeken wordt thuis beluisterd, 32% in de auto. Dat luisterboeken een aanvulling zijn op gewone boeken blijkt uit het feit dat er veel geluisterd wordt tijdens andere bezigheden. 68% van de respondenten gaf aan naar audioboeken te luisteren terwijl ze met huishoudelijke klussen bezig zijn, bijvoorbeeld met koken. 56% luistert boeken tijdens het sporten en 36% tijdens het knutselen. De luisteraars gebruiken daarvoor vooral hun smartphone. 19% van de luisteraars gebruikt een draadloos speakersysteem als Amazon Echo of Google Home.

Hoewel audioboeken dus populair zijn tijdens andere activiteiten, geeft 56% niets anders te doen tijdens het luisteren. 50% luistert graag voor het slapengaan.

Overdrive
Het onderzoek bracht naar voren dat 27% van de mensen nieuwe audioboeken ontdekten via de bibliotheek. Rakuten Overdrive is in de VS het grootse platform voor het lenen van e-books en audioboeken. Zij zien de totale uitleningen elk jaar met ongeveer 12% groeien. Het aantal e-bookuitleningen groeide met 9%, de uitleningen van audioboeken met 23%.Au

Vorig artikelTweedehands e-bookwinkel Tom Kabinet blijft voorlopig open
Volgend artikelNieuwe Kobo update lost vervelende probleempjes op

1 REACTIE

  1. Tja, audioboeken. Ik vind ze heerlijk in de trein. Ze overstemmen het eeuwige getelefoneer of duwen het minstens net voldoende naar de achtergrond. Thuis lees ik dan verder. Voor mij gaat niets boven lezen … in stilte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in