Auteurs in filmpje tegen illegale verspreiding van e-books

9
auteursbond ebooks
Filmpje 'Schrijvers jatten toch ook niet van jou?" - Auteursbond (https://www.youtube.com/watch?v=jfZg594O40M&feature=youtu.be)

Vorige week publiceerde de Auteursbond een filmpje om het illegaal verspreiden van e-books onder de aandacht te brengen. Het filmpje is onderdeel van een nieuwe campagne tegen e-bookpiraterij.

Vijf auteurs, Arthur Japin, Alma Mathijsen, Francine Oomen, Ernest van der Kwast en Jessica Durlacher, stelen in het filmpje een ijsje, een krant, een fles wijn en een hondje van toevallige voorbijgangers. Boodschap: e-books illegaal downloaden staat gelijk aan stelen. “Schrijvers jatten toch ook niet van jou?” De Auteursbond hoopt met het filmpje digitale lezers te stimuleren hun e-books via legale kanalen aan te schaffen: door ze zelf te kopen, te lezen via een e-bookabonnement of te lenen via de Bibliotheek.

Hoewel het goed is om aandacht en waardering te vragen voor het werk van schrijvers (en uitgevers, vertalers,  vormgevers…), is het natuurlijk wel lastig om illegaal downloaden als stelen te bestempelen: het is niet zo dat mensen die e-books illegaal downloaden diezelfde boeken ook zouden hebben gekocht. Lezers gebruiken bovendien meerdere kanalen om aan e-books te komen. Uit onderzoek van Radar uit 2016 bleek dat bijna de helft van de mensen die digitaal lezen e-books uitwisselen met familie of bekenden. 17% downloadt ze zelf. 43% koopt ze nieuw, 20% leent e-books bij de bibliotheek en 15% koopt ze tweedehands.

Een goede ontwikkeling die piraterij kan helpen voorkomen zijn de abonnementsdiensten. Diensten als Kobo Plus, waarmee lezers voor een klein bedrag per maand onbeperkt boeken kunnen kiezen uit een uitgebreid aanbod, trekken nieuwe lezersgroepen aan die best voor e-books willen betalen en vormen een nieuwe inkomstenbron voor auteurs en uitgevers.

9 REACTIES

  1. Schrijvers die klagen dat hun ebooks niet verkocht worden moeten of iets aan de prijs doen, of betere boeken schrijven. Daarbij komt nog dat zolang schrijvers gebruik blijven maken van adobe drm de lezers niet kunnen kiezen hoe ze hun boeken lezen

  2. @ABJ
    Adobe-DRM? Nederlandse boeken worden in de regel al jaren ‘beschermd’ door sociale DRM en daarmee kies je wél hoe je boeken leest. De prijs van het e-boek kies je niet en die lijkt mij de laatste tijd (flink) te stijgen.

  3. Al jaren?? Beslist niet, bovendien is nl de wereld niet.
    Zoals jezelf zegt : e-books worden flink duurder terwijl er geen druk kosten zijn, geen distributie kosten, nooit uitverkocht zijn zodat er een nieuwe druk gemaakt moet worden.
    En maar janken die “schrijvers”

    • Zoals Joan al zei: ebooks worden in Nederland, op een enkele uitzondering na, al jaren beschermd met sociale DRM. Beslist wel dus, en als je anders beweert weet je waarschijnlijk niet eens waar je het over hebt. Bij winkels als bol.com, Bruna en ebook.nl krijg je een downloadlink naar de epub die je gewoon kunt openen en op elk apparaat kunt gebruiken. De tijd dat je Adobe Digital Editions moest installeren is al lang voorbij. Ook de directe winkel van Kobo is afgestapt van Adobe DRM.

      Overigens vind ik de prijs van ebooks helemaal niet hoog. Pas geleden nog een hele serie ebooks gekocht voor 5 Euro per stuk. Daar mankeert niets aan. De duurste ebooks die ik tegenkom zijn 12 Euro, ook nog steeds redelijk. Daarvan moet de schrijver, de vertaler, de illustrator en degene die het boek opmaakt van betaald worden. En de uitgever zelf moet er ook nog een beetje aan verdienen. Opslagkosten, papier en drukken worden uiteraard wel uitgespaard.

  4. Zoals Joan al zei: ebooks worden in Nederland, op een enkele uitzondering na, al jaren beschermd met sociale DRM. Beslist wel dus, en als je anders beweert weet je waarschijnlijk niet eens waar je het over hebt. Bij winkels als bol.com, Bruna en ebook.nl krijg je een downloadlink naar de epub die je gewoon kunt openen en op elk apparaat kunt gebruiken. De tijd dat je Adobe Digital Editions moest installeren is al lang voorbij. Ook de directe winkel van Kobo is afgestapt van Adobe DRM. En het gaat over boeken in Nederland, dus ik weet niet waarom jij de wereld er hier bij haalt.

    Overigens vind ik de prijs van ebooks helemaal niet hoog. Pas geleden nog een hele serie ebooks gekocht voor 5 Euro per stuk. Daar mankeert niets aan. De duurste ebooks die ik tegenkom zijn 12 Euro, ook nog steeds redelijk. Daarvan moet de schrijver, de vertaler, de illustrator en degene die het boek opmaakt van betaald worden. En de uitgever zelf moet er ook nog een beetje aan verdienen. Opslagkosten, papier en drukken worden uiteraard wel uitgespaard.

  5. Wat betreft prijs moet ik nog wel zeggen dat er wat negatieve gevallen zijn. Zo kost de nieuwste Dan Brown in paperback bijvoorbeeld 25 Euro en een ebook kost maar liefst 18 Euro. Die 18 Euro is wel aan de hoge kant. Ik weet niet of dat een trend is, de boeken die ik koop zijn in het algemeen wat vriendelijker geprijsd.

  6. Ebooks zijn nog altijd goedkoper dan papieren boeken. Vallen ze toch duurder uit, dan is het even geduld hebben tot er een actie is bij een webshop, in dat geval kan de prijs drastisch dalen. Verder zijn er ook nog de alternatieve diensten, zoals Kobo Plus, Bliyoo, Bookchoice. Voor een vast bedrag onbeperkt lezen.

    Alles wat ABJ beschrijft mag nog steeds geen reden zijn om illegaal te downloaden. Parfum is ook belachelijk, maar als ik het graag wil hebben, dan spaar ik ervoor, ik ga het niet jatten uit de winkel omdat het te duur is.

    Gemiddeld betaal ik ongeveer rond de 8 euro voor een ebook, daarnaast heb ik een abonnement op Kobo Plus, waar redelijk wat titels in staan die ik graag wil lezen. Bij de dure ebooks wacht ik op acties, maar vroeg of laat komen ze ook in Kobo Plus tevoorschijn. Geduld hebben dus en als je veel afkeer voelt bij ebooks, dan hou je het lekker bij papieren boeken. Het leven bestaat uit keuzes en dat is een heerlijke vrijheid!

  7. Natuurlijk ben ik tegen het illegaal verspreiden van e-books. Maar een ding moet me van het hart. Dat een op een doorrekenen van de zogenaamde verliescijfers, op basis van het aantal illegaal verspreide boeken klopt natuurlijk niet. Lang niet iedereen die illegaal boeken verkrijgt, zou die boeken, indien niet illegaal verkrijgbaar, toch wel kopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in