Amsterdam, 14 augustus 2008 – Stichting Auteursdomein heeft een kopie gemaakt van het DRM-3 beveiligde e-boek ‘De eigenaar van niemandsland’ van Jona Oberski.
DRM-3 wordt beschouwd als een waterdichte beveiliging van digitale inhoud. De kopie is gemaakt met ‘SS-OCR’ software: een combinatie van screenshot-technologie en optical character recognition (tekstherkenning). Het programma kan door iedereen worden gedownload van het web en dertig dagen gratis worden gebruikt. De bediening is erg eenvoudig. Vooral e-boeken van het formaat Mobipocket worden met DRM-3 beveiligd.
Het experiment werd al in mei gedaan. De stichting brengt het met goedvinden van de auteur nu toch naar buiten, omdat ze het belangrijk vindt dat auteurs en andere aanbieders op de hoogte zijn in hoeverre digitale inhoud kan worden beschermd. De manier waarop het e-boek werd gekopieerd, verschilt wezenlijk van een ‘kraak’ van de DRM-code. De code wordt in feite omzeild, maar het resultaat is hetzelfde: in enkele minuten wordt van een beveiligd e-boek een een onbeveiligd e-boek gemaakt; elke volgende kopie is het werk van een seconde.
De kopie is opgenomen in de boekhandel van Auteursdomein in het formaat eReader (palm). eReader-boeken kunnen evenals Mobipocket-boeken met behulp van een gratis leesprogramma op vrijwel alle gangbare handcomputers worden gelezen. eReader is populair onder auteurs, omdat Wordbestanden met relatief weinig correctie kunnen worden overgezet. Auteursdomein beveiligt ze met ‘DRM-2’, waarbij de naam van de koper met een ex-libris in het e-boek wordt geplaatst. Deze beveiliging sneuvelt echter op dezelfde manier. Grote aanbieders van eReader e-boeken zijn o.m. Penguin, Fictionwise en ManyBooks.
Op het web zijn al langer illegale eboeken voorhanden, vooral van bestsellers. Dit zijn fotografische bestanden van niet-bewerkbare tekst, die door hun grote omvang moeilijk te verspreiden zijn. De SS-OCR software genereert een klein bestand van bewerkbare tekst. Het gat kan worden gedicht met zg. ‘screenshot-protectie’. De eerste software is onlangs uitgebracht. Het is echter te verwachten dat een manier om dat te omzeilen ook alweer in aantocht is.
In de VS en Engeland, waar de markt voor e-boeken verder is ontwikkeld, vrezen uitgevers voor een beveiligingswedloop die aanbieders veel geld en energie zal kosten, e-boeken onnodig duur zal maken en een technische drempel zal opwerpen voor kleine uitgevers en zelfpublicerende auteurs. Daarbij komt nog dat gedrukte boeken sinds kort bijna net zo gemakkelijk te dupliceren zijn als e-boeken, en nog moeilijker als kopie te herkennen zijn.
De stichting denkt dat de beveiliging uiteindelijk van de lezer zal moeten komen. Ze heeft een meldpunt in het leven geroepen (www.illegalekopie.nl). Daar wordt ook uitgelegd hoe een illegale kopie kan worden herkend. De aangesloten uitgevers en auteurs, nabestaanden en andere rechthebbenden worden van meldingen op de hoogte gebracht. De stichting hoopt dat tijdige signalering kan verhinderen dat er websites ontstaan waar een enkele illegale kopie op grote schaal wordt verspreid, zoals in de muziek.
Het meldpunt is ter exploitatie aangeboden aan de Stichting Literaire Rechten Auteurs (LIRA), die over de kennis en ervaring beschikt om de dienst uit te breiden met juridische bijstand. In samenwerking met de Stichting Rechtshulp Auteurs heeft LIRA al veel succesvolle juridische acties tegen illegale websites ondernomen. LIRA is voor zowel auteurs als gebruikers het centrale orgaan voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk op literair gebied. Het bestuur heeft het voorstel in beraad.
Noot:
DRM staat voor Digital Rights Management. Bij DRM-3 (apparaatherkenning) wordt bij de aankoop een code aangemaakt, die de lezer moet invoeren om het eboek te kunnen lezen op een of meer vooraf opgegeven apparaten. Op andere apparatuur zal het boek niet openen. Andere vormen zijn: DRM-0 (onbeveiligd), DRM-1 (wachtwoord) en DRM-2 (individuele tenaamstelling).