In een column bij Trouw trekt schrijver Bas Steman flink van leer tegen het downloaden van ebooks uit illegale bron.
“Meer dan drieduizend keer in twee maanden. Zo vaak is alleen al mijn roman De Aankomst illegaal gedownload als e-book. Er zijn meer lezers die mijn boek gestolen hebben dan gekocht. Hoe kan dit? Zitten uitgeverijen te slapen? Zijn hackers gewoon gehaaider? Maakt de gelegenheid de dief? Hoe dan ook, de grote hufter blijft de lezer die illegaal op de downloadknop drukt.”
Steman schreef zijn column nadat hij ontdekte dat zijn roman op vele torrentsites te vinden was. Volgens Steman was zijn ebook “al 3000 keer gedownload in 2 maanden tijd”.
De vraag is echter of beveiligen helpt: “Aanvankelijk waren de elektronische boeken zogenaamd ’te goed’ beveiligd, waardoor legale downloaders soms hun eerlijk gekochte e-book niet konden lezen. Dus werd de beveiliging vereenvoudigd. De meeste e-books zijn nu voorzien van een ‘social digital rights management’, een soort watermerk, waardoor altijd te achterhalen is wie het origineel op internet heeft gezet. Alsof we nog dienders over hebben om dit na te gaan.”
Lees de hele column [url=http://www.trouw.nl/tr/nl/4468/Schrijf/article/detail/3495312/2013/08/20/Illegale-lezers-bedreigen-de-schrijver-en-zijn-boek.dhtml]bij Trouw[/url]
[i]Wat vinden jullie? Is het illegaal downloaden van boeken inderdaad “een regelrechte minachting van de schrijver en de literaire kunst”, zoals Steman stelt? Of is het een kwestie van marktfalen? Zou zijn boek inderdaad 3.000x gedownload zijn, of verwart de schrijver ‘hits’ met ‘downloads’? En zouden die 3.000 vermeende downloaders het boek inderdaad gelezen hebben? Kortom: waar hebben we het hier over?[/i]