Goed nieuws voor de bibliotheken: zij mogen e-books op dezelfde manier uitlenen als papieren boeken. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vanmorgen bepaald. Het Hof volgde hiermee het advies van advocaat-generaal Szpunar van dit voorjaar.
E-books vallen dus vanaf nu onder het leenrecht. De zaak was aangespannen door de Vereniging van Openbare Bibliotheken, dat zich al lange tijd inzet voor een versoepeling van het leenrecht voor e-books. Het Nederlands Uitgeversverbond en onder meer Stichting Leenrecht zijn tegen dit plan omdat zij vrezen dat het de marktwerking zal verstoren.
Tot nu toe moesten bibliotheken voor elk e-book een licentie hebben en met de betreffende uitgever tot een akkoord komen over de vergoeding en het aantal uitleningen. Dit stond de groei van de digitale collectie van de bibliotheek in de weg. Door de uitspraak van het Hof kunnen bibliotheken voortaan zelf e-books inkopen en uitlenen zonder dat daarvoor een overeenkomst hoeft te worden gesloten met de uitgever.
‘One copy, one user’
Het Hof heeft wel aangegeven dat voor e-books, het ‘one copy, one user’ principe moet gelden: één e-book exemplaar mag, net als een papieren boek, maar aan één bibliotheeklid tegelijk worden uitgeleend. Op dit moment kan een e-book door de bibliotheek nog aan een oneindig aantal leden worden uitgeleend en is het dus altijd beschikbaar.
De uitspraak heeft als gevolg dat de manier waarop bibliotheken betalen voor de uitleen van e-books zal veranderen. Bij papieren boeken betalen zij niet aan de uitgever, maar rechtstreeks aan de auteur. De bibliotheken zullen dus nieuwe afspraken met de rechthebbenden moeten maken.
Bron: Nu.nl
http://www.bibliotheekblad.nl/nieuws/nieuwsarchief/bericht/1000007578/europees_hof_van_justitie_leenrecht_geldt_ook_voor_uitlenen_e_books_door_openbare_bibliotheken#.WCRcv-HESfE.twitter
dit is wat uitgebreider. Uitgeversbond verkoopt wel papieren boeken aan bibliotheken , maar dat zou een heel andere uitwerking hebben dan ebooks. vreemd
Wel logisch, een papieren boek kan natuurlijk maar 1 keer tegelijk worden uitgeleend, een e-book een oneindig aantal keer. Met de ‘one copy one user’ regel zou dit gelijkgetrokken moeten worden. Dus dat is in feite voor bibliotheken wel een nadeel van deze uitspraak.
Nee hoor, geen nadeel. Want de regel ‘one copy, one user’ bestond al. Dat konden (en kunnen) bibliotheken omzeilen door per uitlening een bedrag te betalen aan de uitgever van een ebook. En zo moeten zo tot op heden ook uitlenen.
Na deze uitspraak van het Europese Hof zijn er twee varianten mogelijk.
De eerste is: voor nieuwe boeken en bestsellers de huidige methode, een ebook kan zo vaak als een bibliotheek dat wil -tegelijkertijd- uitgeleend worden. Per uitlening betaalt de bibliotheek leengeld aan de uitgever.
De tweede, nieuwe, mogelijkheid: de bibliotheek koopt een ebook en leent het uit. Net als een papieren boek kan zo’n ebook maar een keer tegelijkertijd uitgeleend worden. Dit is de oplossing voor oudere uitgaven.
Wat er wel aangepast moet worden in het huidige uitleensysteem voor ebooks is: nu wordt het geleende ebook na drie weken automatisch onleesbaar. Het moet ook mogelijk worden om een ebook eerder in te leveren.
Het bericht op Nu.nl bevat een pertinente onwaarheid. De leenrechtvergoeding wordt helemaal niet rechtstreeks aan de auteurs betaald. Dit gaat over schijven ( stichting leenrecht, pro cedar, stichting Lira ) Als Lira uiteindelijk uitbetaalt is er al 25 procent van de leenrechtvergoeding afgeroomd.
Daarna komt de fiscusnog.
KB doet nu de uitbetaling aan de uitgevers ( rechtstreeks of via CB )en heeft contractueel vastgelegd dat de uitgevers de auteurs betalen.De samenwerking is prima.
In het verleden verzorgde NBD de eboeken voor de biebs, met het one copy, one user model.
Veel lezers waren ontevreden vanwege de lange wachttijden.
Het Europese Hof gaat volkomen voorbij aan het feit dat alle titels al op papier kunnen worden ingekocht. Dus de lezer kan er al over beschikken.