‘Bibliotheken mogen e-books uitlenen als fysieke boeken’

3
Leenrecht-ebooks-VOB

Bibliotheken mogen e-books uitlenen als gewone boeken. Advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europese Hof van Justitie schrijft dit in zijn advies aan het Hof. 

De Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) vindt dat e-books, net als gewone boeken, onder het leenrecht moeten vallen. Het leenrecht houdt in dat bibliotheken boeken kunnen inkopen en uitlenen zonder daarvoor toestemming aan de uitgever te vragen, als er per uitlening maar een vergoeding aan de auteur wordt betaald.

Op dit moment vallen e-books niet onder het leenrecht. Binnen het huidige auteursrecht worden e-books niet beschouwd als boek, maar als dienst. Bibliotheken moeten daarom voor elk e-book een licentie hebben, waarvoor ze moeten onderhandelen met de betreffende uitgever over de prijs en het aantal uitleningen. Dit staat de groei van de digitale collectie van de bibliotheken flink in de weg.

Als het Hof het advies van Szpunar overneemt, kunnen bibliotheken voortaan zelf e-books los aankopen en uitlenen, mits de auteur hiervoor een billijke vergoeding ontvangt. Ook de nieuwste bestsellers kunnen dan door bibliotheekleden digitaal worden geleend. Een verruiming van het leenrecht heeft wellicht ook interessante gevolgen voor abonnementsdiensten als Bliyoo en Mofibo.

Stichting Leenrecht en het Nederlands Uitgeversverbond zijn hier fel op tegen: zij vrezen dat het oprekken van het leenrecht de markt ernstig zal verstoren.

Dit najaar wordt de uitspraak van het Hof verwacht.

Bron: Nu.nl

3 REACTIES

  1. Fijn. Zo komen we hoogst waarschijnlijk – het Hof wijkt slechts uizonderlijk af van het advies – een stapje dichter bij de gelijke behandeling van boeken ongeacht hun drager.

  2. Ik ben zeer benieuwd. Dan gaan de e-bookuitleen van de Bieb en de abonnementsdiensten er ineens heel anders uitzien, denk ik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in