Bibliotheken gaan ebooks uitlenen

0

Op korte termijn krijgen openbare bibliotheken de mogelijkheid om online een eigen collectie digtale boeken en luisterboeken uit te lenen. Dat maakte NBD/Biblion vandaag bekend.

NBD/Biblion richt binnen twee maanden een portal in waarop bibliotheekleden thuis ebooks en luisterboeken kunnen downloaden. In eerste instantie gaat het om een proef met vier of vijf bibliotheken. In het tweede kwartaal kunnen alle openbare bibliotheken van de portal gebruikmaken.

‘Uitlening’ betekent online raadpleging door bibliotheekleden thuis op de eigen PC en/of downloaden naar een ebook reader of mp3 speler. De ebook bestanden zijn beschikbaar als pdf. Via DRM (digital rights management) is bewaking van de uitleentermijn en de beveiliging tegen kopiëren verzekerd. Het zogenaamde e-uitlenen werkt hetzelfde als het uitlenen van fysieke boeken en cd’s: er kunnen net zoveel gebruikers tegelijk een bepaalde titel downloaden als dat er licenties zijn aangeschaft door de bibliotheek.

Voor de ebooks heeft NBD/Biblion een exclusieve overeenkomst gesloten met Pinion, een werkmaatschappij van NDC/VBK, de grootste algemene uitgeversgroep in Nederland. Pinion ontwikkelt en exploiteert ebooks voor tientallen Nederlandse uitgevers van binnen en buiten de NDC/VBK-groep. Voor het online aanbieden van luisterboeken zijn inmiddels overeenkomsten gesloten met enkele belangrijke uitgevers van luisterboeken zoals Home Academy.

Bij de start van de portal zal een Nederlandstalig aanbod beschikbaar zijn van enkele honderden ebooks en even zoveel luisterboeken. De verwachting is dat dit aanbod in beide categorieën ieder jaar met minimaal enkele honderden titels groeit. Ook zal al direct een aanbod van enkele duizenden rechtenvrije, Engelstalige ebooks beschikbaar zijn.

Voor de technische infrastructuur wordt gebruik gemaakt van het NetLibrary-platform. NetLibrary is wereldwijd de grootste leverancier van Engelstalige e-content aan bibliotheekgebruikers.

Beperkingen

Een interessant initiatief van NBD|Biblion. Die pdf bestanden die beschermd zijn door drm, daarvan is het alleen de vraag of je die kunt lezen op een ebook reader zoals de iLiad of de Cybook. Voor zover ik weet is dat niet het geval, als gevolg van die drm. En juist voor het algemene boek is het belangrijk dat je niet achter een computerscherm hoeft te zitten om het te kunnen lezen.

Ook vraag ik me af of het uitleenmodel van NetLibrary nog wel van deze tijd is; een bibliotheek kan maar een beperkt aantal ‘exemplaren’ van een digitale titel tegelijkertijd uitlenen, net zoals bij zijn papieren equivalent. Er wordt geen gebruik gemaakt van nieuwe mogelijkheden die het digitale uitlenen met zich mee zou kunnen brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in