Bitkom: 1 op de 4 Duitsers leest e-books

0
duitsers-ebooks
Foto: Amazon.de

Een op de vier Duitsers leest wel eens een e-book. Dat blijkt uit een rapport van Bitkom, de Duitse branchevereniging van IT-bedrijven. Bij het onderzoek werd 2171 Duitsers gevraagd naar hun digitale leesgewoonten. 

25% van alle ondervraagden gaf aan sowieso nooit een boek te lezen. Van de resterende groep zei 1 op de 3 wel eens een e-book gelezen te hebben. Digitale lezers consumeren vooral fictie, zelfhulpboeken en studieboeken.

86% van deze groep koopt e-books bij een webwinkel, 27% leent ze bij de bibliotheek en 14% leest legale gratis e-books. 13% maakt gebruik van een abonnementsdienst met een vast maandbedrag.

Lezen op mobiel apparaat
Het favoriete apparaat om e-books op te lezen is de e-reader met 46%. Ook de laptop (31%), de smartphone (24%), de tablet (21%) en de desktop (13%) worden hiervoor gebruikt. De laptop en de desktop werden minder gebruikt dan vorig jaar, terwijl e-readers, smartphones en tablets aan populariteit wonnen. Het aantal lezers dat e-books op meerdere apparaten leest neemt toe.

Liever geen e-books
Van de mensen die geen e-books lazen, denkt tweederde dit ook in de toekomst niet te gaan doen. 55% vindt de leeservaring bij een gedrukt boek prettiger, 44% wil niet lezen vanaf een beeldscherm, 38% vindt e-readers te duur en 25% vindt ze lastig in gebruik.

Ruim 85% van de ondervraagden vindt overigens dat e-books, net als fysieke boeken, onder het lage BTW-tarief van 7% zouden moeten vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in