Boekenweek 2020 ‘Rebellen en dwarsdenkers’

0
boekenweek 2020 rebellen en dwarsdenkers

Van 7 tot en met 15 maart is het weer Boekenweek. Het thema is dit jaar ‘Rebellen en dwarsdenkers’ en het boekenweekgeschenk werd geschreven door Annejet van der Zijl.

Boekenweekgeschenk: Jas van belofte, Jan Siebelink
Koop je tijdens de Boekenweek voor meer dan €15,00 aan boeken of e-books, dan krijg je gratis het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette van Annejet van der Zijl cadeau, als papieren boek of als e-book. Leon & Juliette speelt in Charleston, 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden? Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht – zelfs hun leven en dat van hun kinderen. In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe.

Essay: Generaal zonder leger, Özcan Akyol
Het Boekenweekessay werd dit jaar geschreven door auteur en columnist Özcan Akyol. Ooit raakte hij betoverd door de literatuur dankzij schrijvers die met hun polemische stijl aandacht vestigden op hun werk én iets teweegbrachten in de maatschappij. Maar de schrijvers met deze bloedgroep zijn uitgedund. Er is nog maar weinig literatuur die de sociale klasse en identiteit van de schrijver ontstijgt: de moderne auteur richt zich vooral op zijn eigen cocon – de gelijkgestemden. Wanneer gebeurt het nog dat het héle land staat te sidderen na een publicatie die de vinger op de zere plek van onze samenleving legt? Het resultaat is dat de rebelse literatuur, bijna in alle vormen, steeds meer terrein verliest.

Voor mediagenieke luchtfietsers en slampampers is er ruimte ontstaan om het intellectuele discours te bepalen, of wat daarvoor door moet gaan. In Generaal zonder leger onderzoekt Özcan Akyol waar dit aan ligt. Zijn schrijvers navelstaarderige conformisten geworden, bij wie het ontbreekt aan charisma en overtuigingskracht, of is het publiek minder ontvankelijk voor diepgaande teksten? Moet de literatuur simpelweg genoegen nemen met een rol in de marge?

Vanaf 7 t/m 15 maart is het essay voor €3,75 te koop bij de boekhandel en als e-book.

Activiteiten
Tijdens de Boekenweek doen Annejet van der Zijl en Özcan Akyol een tournee door het hele land en vinden er verschillende activiteiten plaats. Op zondag 15 maart kun je op vertoon van het Boekenweekgeschenk (papier of e-book) gratis reizen met de NS.

Vorig artikel10 tips voor je Kobo e-reader
Volgend artikelAmazon.nl van start met volwaardige webwinkel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in