Boekhandel wint weer terrein

0
boekwinkel
LIbris Boekhandell Dominicanen, Maastricht. (Jorge Franganillo [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons)

KVB Boekwerk deed deze zomer onderzoek naar het koop- en leesgedrag van Nederlandse lezers en ontdekte dat boekhandel weer terrein wint van de online retailers.

In 2013 was het percentage consumenten dat boeken het vaakst in de boekwinkel koopt 51%. Daarna daalde dit en bereikt n 2014 een dieptepunt van 42%. In juni 2017 was het percentage weer gestegen tot 50%. 30% van de mensen koopt hun boeken meestal op internet. 20% zei ongeveer even vaak in een boekwinkel als op internet te kopen. Het gemiddelde aantal verkochte boeken steeg zowel voor boeken als voor e-books.

E-books en tweedehands boeken worden vooral op internet gekocht. Als voordelen van boeken kopen op internet werden genoemd dat internet altijd open is, er veel informatie beschikbaar is over de boeken en dat er veel keus is.

Als er alleen gekeken wordt naar papieren, nieuwe boeken koopt 68% van de consumenten deze in een fysieke boekwinkel. Een kwart van alle ondervraagden is vaste klant bij een specifieke boekwinkel. De helft van deze vaste klanten kies juist die boekhandel uit loyaliteit. Zij gaven aan te willen dat de winkel blijft bestaan. Met hun aankoop willen ze ‘hun’ winkel steunen. Ook de bereikbaarheid en de sfeer zijn belangrijk. De meeste kopers, vooral de mensen jonger dan 35 jaar, geen voorkeur qua boekwinkel.

Er werd ook gekeken naar het leesgedrag op vakantie. 76% van de boeken die werden gelezen zijn papieren boeken, 25% leest op een e-reader en 10% op een tablet. In totaal leest 37% van de mensen op vakantie wel eens boeken op een e-reader, tablet, smartphone of pc.

Vorig artikelOnyx Boox komt met nieuwe e-reader van 13.3 inch
Volgend artikelDigitaal lezen in 2017: een jaaroverzicht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in