Boekhandels boos om exclusieve e-books bij Kobo en bol.com

0
rakutenkobo-bol

Zeven grote boekhandels gaan boeken van Linda Jansma en Willem Asman afbestellen. Ze zijn boos over de exclusieve deal die auteurs Linda Jansma en Willem Asman en hun uitgeverij De Crime Compagnie hebben gesloten met bol.com en Kobo.

In naam van de vader, het nieuwe boek van thrillerauteur Linda Jansma, verscheen vorige week. Bijzonder is dat het boek verschijnt in serievorm en dat het voorlopig alleen als e-book verkrijgbaar is via Kobo, bol.com en in de abonnementsdienst Kobo Plus. Boeken van de auteur Willem Asman krijgen via deze kanalen een exclusieve pre-lease.

De exclusiviteit van met name de serie van Jansma schoot bij verschillende boekhandelaren in het verkeerde keelgat. Zij vinden dat de fysieke boekhandels door de deal worden buitengesloten. Fabian Paagman van de Haagse boekhandel Paagman schreef in een reactie onder een interview met Jansma in BOEKblad: “Het druist tegen alles in waar we als boekenvak voor staan: een breed en gevarieerd aanbod voor iedereen toegankelijk maken. Digitaal, fysiek, lenen, kopen. Het is het fundament onder ons bestaansrecht wat hiermee op commerciële gronden wordt ondermijnd.”

Volgens BOEKblad gaan de boekhandels in het collectief Triple A bestellingen van de boeken van Jansma en Asman annuleren. Het samenwerkingsverband Triple A bestaat uit Paagman (Den Haag), Broese (Utrecht), Broekhuis (Twente), Van der Velde (Noord-Nederland), Scheltema (Amsterdam), De Drvkkery (Middelburg) en Waanders (Zwolle). Met de actie geeft Triple A aan een rol te willen spelen in actuele kwesties in het boekenvak: “Het zijn echt geen titels waarvan we er vijfhonderd per jaar verkopen, commercieel is er niks aan de hand. We zijn niet roomser dan de paus en hebben ook onze eigen belangen, maar kijken verder en nemen het voortouw voor heel het vak. Dit soort acties ondergraaft de collectiviteit.”

Uitgeverij De Crime Compagnie richt de focus op nieuwe ontwikkelingen en doet het goed op e-bookgebied. De uitgeverij hanteert bijvoorbeeld vaste lage prijzen voor de e-books, en is behalve bij Kobo Plus ook aangesloten bij Bookchoice en Bliyoo. Volgens BOEKblad waren zowel de uitgeverij als Linda Jansma niet bereikbaar voor commentaar.

Vorig artikelNieuwe Hebban Boekenapp is live
Volgend artikelRakuten Kobo komt met Aura ONE Limited Edition

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in