Britse uitgevers vrezen Kindle

0

In het Verenigd Koninkrijk wordt reikhalzend uitgekeken naar de introductie van de Kindle, Amazon’s eigen ebook reader. Britse uitgevers zijn echter bang dat de Kindle het boekenlandschap op z’n kop zal zetten, zoals de iPod eerder leidde tot grote veranderingen voor de muziekindustrie.

Het gerucht gaat dat de Amazon Kindle in de herfst in het Verenigd Koninkrijk wordt geïntroduceerd. Net als met de eerste lichting iPhones wordt de Kindle al volop door enthousiastelingen geïmporteerd, ook al kunnen de draadloze functies van de Kindle nog niet gebruikt worden buiten de VS.

Britse uitgevers vrezen echter voor hun inkomsten, als de Kindle eenmaal officieel te verkrijgen is. Volgens Amazon-baas Jeff Bezos is de Kindle al goed voor 6% van de verkoop van boeken die zowel digitaal als fysiek te krijgen zijn. Maar de marge die Amazon vraagt (50-55%) maakt het voor uitgevers moeilijk om digitale boeken rendabel te exploiteren.

Bovendien leidden conflicten met de internetreus nog wel eens tot uitsluiting; zo werden eerder dit jaar in één zet een hele reeks titels van een Britse uitgever op ‘niet verkrijgbaar’ gezet, nadat Amazon en de uitgeverij geen overeenstemming bereikten over de boekhandelmarge.

Het succes van de Amazon Kindle en andere ebook readers zoals de Sony Reader, de iRex iLiad en de Cybook Gen3 lijkt voor een deel te schuilen in het feit dat naast jongeren ook veel ouderen met de e-readers willen lezen. De letters van een ebooks kunnen immers naar wens vergroot worden.

(Bron: BoekBlad)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in