Btw op e-books per 1 januari 2020 naar 9%

1100
3
DELEN
btw digitale publicaties

Staatssecretaris Menno Snel is van plan het verlaagde btw-tarief voor e-books en andere digitale publicaties op 1 januari 2020 te laten ingaan. D66 had eerder deze maand Kamervragen gesteld over de voortgang van deze btw-verlaging.

Nederland wil al sinds 2012 af van het hoge btw-tarief op digitale publicaties. EU-landen zijn echter gebonden aan Europese belastingregels, waardoor lidstaten niet op eigen houtje aan btw-tarieven mogen sleutelen. Over elk besluit van de EU over belastingzaken moeten alle lidstaten het unaniem eens zijn. Na jarenlang gesteggel bereikten de Europese lidstaten in oktober 2018 eindelijk een akkoord over de btw op digitale publicaties.

Lidstaten hebben nu de mogelijkheid om het btw-tarief op digitale publicaties gelijk te trekken met dat van fysieke publicaties. In de loop van het jaar zal er een conceptwetsvoorstel worden gepresenteerd. De eerste gesprekken met de uitgeversbranche zijn al van start gegaan, meldt Snel aan de Tweede Kamer.

Lees hier de Kamervragen en antwoorden terug.


3 REACTIES

  1. Daar mag wel nog eens bij worden vermeld dat de lage BTW op boeken met de helft is gestegen tot 9%. Het verlaagde BTW-verhaal is er eerder één van BTW-verhoging op boeken. Uiteindelijk worden heel wat meer fysieke boeken verkocht dan e-boeken. De vraag is trouwens of we dat verlaagde tarief gaan merken bij de aanschaf van een digitaal boek. De B.T.W-verhoging op gedrukte boeken merk je meteen. Die is ook al duidelijk aangekondigd. De verlaging daarentegen zie ik niet zo meteen en de ebooks worden ook steeds duurder.

  2. Inmiddels is het oktober en het is erg stil rondom deze beloofde wijziging. Ik betwijfel of het echt wel op 1 januari ingaat …

LAAT EEN REACTIE ACHTER