Btw op e-books per 1 januari 2020 naar 9%

6
btw digitale publicaties

Staatssecretaris Menno Snel is van plan het verlaagde btw-tarief voor e-books en andere digitale publicaties op 1 januari 2020 te laten ingaan. D66 had eerder deze maand Kamervragen gesteld over de voortgang van deze btw-verlaging.

Nederland wil al sinds 2012 af van het hoge btw-tarief op digitale publicaties. EU-landen zijn echter gebonden aan Europese belastingregels, waardoor lidstaten niet op eigen houtje aan btw-tarieven mogen sleutelen. Over elk besluit van de EU over belastingzaken moeten alle lidstaten het unaniem eens zijn. Na jarenlang gesteggel bereikten de Europese lidstaten in oktober 2018 eindelijk een akkoord over de btw op digitale publicaties.

Lidstaten hebben nu de mogelijkheid om het btw-tarief op digitale publicaties gelijk te trekken met dat van fysieke publicaties. In de loop van het jaar zal er een conceptwetsvoorstel worden gepresenteerd. De eerste gesprekken met de uitgeversbranche zijn al van start gegaan, meldt Snel aan de Tweede Kamer.

Lees hier de Kamervragen en antwoorden terug.

Vorig artikelOude Kobo’s niet langer ondersteund
Volgend artikelWaar moet je op letten bij aankoop van een e-reader?

6 REACTIES

  1. Daar mag wel nog eens bij worden vermeld dat de lage BTW op boeken met de helft is gestegen tot 9%. Het verlaagde BTW-verhaal is er eerder één van BTW-verhoging op boeken. Uiteindelijk worden heel wat meer fysieke boeken verkocht dan e-boeken. De vraag is trouwens of we dat verlaagde tarief gaan merken bij de aanschaf van een digitaal boek. De B.T.W-verhoging op gedrukte boeken merk je meteen. Die is ook al duidelijk aangekondigd. De verlaging daarentegen zie ik niet zo meteen en de ebooks worden ook steeds duurder.

  2. Inmiddels is het oktober en het is erg stil rondom deze beloofde wijziging. Ik betwijfel of het echt wel op 1 januari ingaat …

  3. Interessant. Toen de btw omhoog ging waren alle winkels er als de kippen bij om nog voor de ingangsdatum een prijsverhoging voor de consument door te voeren.Bij deze btw verlaging zie ik bij bijvoorbeeld bol.com alle e-books nog voor de oorspronkelijke prijs in de winkel staan. Jammer dat het andersom dus niet zo werkt.

  4. Bol.com had op 30 en 31 december “opeens” een heleboel e-boeken niet beschikbaar. Zou het dan toch een prijsverlaging gaan invoeren in het nieuwe jaar? Nee hoor helaas, de meeste boeken waren op 1 januari weer beschikbaar en voor exact dezelfde prijs!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in