Btw-tarief op e-books mag omlaag

0
europa btw ebooks

Na jarenlang gesteggel is nu dan toch de kogel door de kerk: het btw-tarief op e-books en andere digitale publicaties mag omlaag. Gisteren kwamen de Europese ministers van Financiën hierover tot overeenstemming.

Om het voorstel door te laten gaan, moesten de lidstaten het unaniem eens worden. Tsjechië, dat zich lang verzette en meerdere keren zijn vetorecht gebruikte om het voorstel tegen te houden, is nu toch akkoord.

Lidstaten krijgen nu de mogelijkheid om het btw-tarief op digitale publicaties gelijk te trekken met dat van fysieke publicaties. Tot nu toe gold voor digitale publicaties een btw-tarief van tenminste 15%. De huidige Europese belastingwetgeving zal worden aangepast.

Eerder was al bepaald dat de EU-landen niet op eigen houtje aan het btw-tarief mochten sleutelen. Italië en Malta deden in 2015 een poging om op e-books het lage tarief toe te passen, maar werden door Europa teruggefloten.

Nederland wil al sinds 2012 af van het hoge btw-tarief voor digitale publicaties. Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft bevestigd dat het tarief zal worden aangepast, maar kan nog niet zeggen op welke termijn dat zal zijn, meldt het AD. De minister van Onderwijs, die ook media in zijn portefeuille heeft, zal eerst om de tafel moeten met de uitgeversbranche. Nadat de wetgeving klaar is heeft de Belastingdienst minstens drie maanden nodig om de aanpassingen door te voeren. Op dit moment is het tarief op gedrukte publicaties in Nederland nog 6%, maar vanaf 2019 wordt dit verhoogd naar 9%.

Vorig artikelNieuw: Kobo Forma met extra dun 8 inch scherm en bladerknoppen
Volgend artikelDe leukste gratis e-books #26

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in