Bundle-concept voor E-books

[url]http://www.humblebundle.com/[/url]

Bovenstaande site is vooral bekend van het aanbieden van games via het ‘pay what you want’-principe. Een aantal games is dan als bundel voor 2 weken te koop tegen een zelf te kiezen prijs. De koper mag dan ook nog eens aangeven hoe het aankoopbedrag wordt verdeeld tussen ontwikkelaar, retailer en een goed doel. Betaal je meer dan het gemiddelde tot dan toe dan krijg je een of meerdere bonus-games.

Dit concept loopt geweldig wat betreft games, de afgelopen bundle genereerde in 2 weken tijd ruim 2 miljoen dollar. En dat voor al wat oudere games waar men anders nauwelijks aan verdient en die in sommige gevallen in de bundel zaten ter promotie van een binnenkort te verschijnen sequel.

Gisteren is er voor het eerst een e-bookbundle gelanceerd op deze site, 6 e-books voor je eigen prijs en 2 books bonus als je meer dan het gemiddelde betaald (~12 dollar). Al is het gebruik om na een week extra bonussen toe te voegen. Na nog geen dag >25.000 verkopen en $300.000 omzet. Extra voordeel is geen DRM en boeken beschikbaar in meerdere bestandsformaten.

Welke NL uitgever heeft het lef dit businessmodel te introduceren? Pak wat titels waar het geld al op verdiend is en waarvan de auteur binnenkort met een nieuw boek komt. Spreek met de auteurs af dat de klant voor deze actie de prijzen en zijn aandeel bepaald en volgens mij heb je een instant succes. Of blijft men liever met de kop in het zand kijken hoe de klant aanleert dat boeken gratis te downloaden zijn via bittorent?