CB: Digitaal lezen blijft groeien

0
E-book Barometer Q4 2015

In 2015 is digitaal lezen in Nederland opnieuw gegroeid. Dit blijkt uit cijfers van het CB. In vergelijking met 2014 waren er dit jaar 38% meer transacties (het totaal van verkopen en uitleningen). Over het hele jaar steeg de e-bookverkoop met 15%. Het aantal uitleningen (via Bibliotheek.nl) steeg flink met 26%.

Ook zijn er steeds meer titels als e-book verkrijgbaar. Het vierde kwartaal liet een stijging van 2% zien ten opzichte van het vorige kwartaal. Daarnaast steeg het aantal uitgeverijen dat e-books uitgeeft met 10%. E-books waren in 2015 goed voor 6,5% van de totale boekenafzet; een kleine stijging in vergelijking met de 5,4% van vorig jaar.

De prijs van e-books ten opzichte van het papieren boek daalt gestaag. Bedroeg de prijs van een e-book in 2010 nog 83,6% van de prijs van de papieren versie, in dit vierde kwartaal van 2015 is dit nog maar 56,7%. In het vorige kwartaal was dit nog 57,7%. Het prijsverschil tussen het papieren boek en de digitale versie wordt dus steeds groter.

Ondanks deze groeiberichten was er dit kwartaal voor het eerst sprake van een lichte daling in de e-bookverkoop (-1%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit komt wellicht doordat steeds meer mensen gebruik maken van abonnementsdiensten als Elly’s Choice en Bliyoo en de mogelijkheid om e-books te lenen bij de bibliotheek. Van de abonnementsdiensten zijn de cijfers echter niet opgenomen in deze E-book Barometer.

Vorig artikelE-books: leen ze bij de Bibliotheek!
Volgend artikelDigitale leesdienst Mofibo van start in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in