Hoe gaat het met de boekenmarkt in Nederland en welke trends zijn er te zien? Het CB bracht de verkoop van e-books en fysieke boeken in Nederland in kaart en toont die resultaten in de CB Barometer 2018.
Waar eerder de cijfers voor e-books en fysieke boeken in aparte infographics werd getoond, staan fysiek en digitaal nu in één overzicht. De barometer vergelijkt de cijfers met die van 2017. De e-bookverkoop nam in 2018 toe met 4,2%. De afzet van het fysieke boek laat een lichte krimp zien van -1,3%. De gemiddelde prijs van een e-book is nu 48,8% van de gemiddelde prijs van een fysiek boek.
De omzet van e-bookabonnementen blijft verder stijgen. Ten opzichte van 2017 groeiden de abonnementen met 157,1%. Vergelijken we het laatste kwartaal van 2018 met het jaar ervoor, dan is er een stijging te zien van 56,6%. De e-bookuitleen nam in 2018 toe met 14,7%. Ook print-on-demand laat een opwaartse trend zien in zowel afzet als aantal titels.
Het aandeel e-books van de totale afzet groeide met 7,4%. Bij de afzet in kanalen per genre is nu ook te zien hoe digitaal en fysieke zich tot elkaar verhouden. In één genre vormen de e-bookverkopen het grootste aandeel: de romantiek. De genres reizen, kinderen, YA en educatief worden het meest in fysieke vorm verkocht.
Ook wordt er dit keer aandacht besteed aan de beschikbaarheid en afzet van fysiek en digitaal. Hierin is te zien dat fysieke boeken die ook als e-book beschikbaar zijn zorgen voor de grootste afzet.
Bron: CB
Dat ik boeken lees in de veel minder populaire categorieën (fantasy/science fiction/horror) wordt met deze barometer nog maar eens bevestigd: schijnbaar leest Nederland alleen nog maar romantiek en thrillers. Of vallen mijn genres inmiddels ook in de algemene vergaarbak fictie waar voorheen alleen literaire romans tot gerekend werden…