CB: E-bookafzet groeit minder hard

2
ebook barometer q4 2017

Hoe gaat het met e-books in Nederland en welke trends zijn er te zien? CB bekijkt elk kwartaal hoe de e-bookmarkt in Nederland zich ontwikkelt en toont die resultaten in de E-bookbarometer.

In vergelijking met de vorige twaalf maanden steeg de afzet van e-books met 5,8%. In het vierde kwartaal van 2017 werd er 0,6% meer verkocht dan in hetzelfde kwartaal in 2016. De groei in 2016 was nog 9%, waardoor je kunt concluderen dat de afzet steeds minder hard groeit.

Abonnementsdiensten voor e-books stijgen in populariteit en maken nu 12,5% uit van de totale netto-omzet. Het aantal e-books dat beschiknaar is in abonnementsdiensten is 22.533, tegen 18.650 digitale titels die kunnen worden uitgeleend. Het aantal beschikbare luisterboeken groeide met 6,2% naar 3203 titels.

E-books vormen nu 7% van de totale boekenverkoop. Sinds het begin van 2017 is dat percentage licht gestegen. 93,3% van de boeken uit de Bestseller Top60 verscheen ook als e-book. Wel steeg de gemiddelde prijs van een e-book ten opzichte van het papieren boek met 3,9%. Nu betaal je voor een gemiddeld e-book 51,4% van de prijs van zijn fysieke tegenhanger. Vorig kwartaal was dat nog 47,5%. Het percentage is langzaam maar zeker gedaald en schommelt het laatste jaar rond de 50%.

Vorig artikelNederland leest nog steeds het liefst van papier
Volgend artikelGoogle introduceert audioboeken in Google Play Books

2 REACTIES

  1. Tja, als e e-boekprijzen de pan blijven uitrijzen – € 14.99 voor het ebook versus € 19.99 voor een papieren boek van Aeham Ahmad, de pianist van Yarmook – dan dreigt de e-boekverkoop te blijven dalen en piraterij toe te nemen. Met een prijsverschil van nauwelijks 25 % moet je 20 tot 50 dure e-boeken aanschaffen voor je de prijs van je e-inkreader terug hebt verdiend. En ja, er zijn gratis boeken en promoties maar of het boek dat jij lezen wil net in promotie is, is maar de vraag. Een lezer leest nu eenmaal niet elk boek. Gemiddelden zeggen dan weinig.

  2. Behalve het feit dat er steeds minder fantasy en science fiction vertaald wordt, de genres die ik voornamelijk lees, zit ik me de laatste tijd te ergeren aan de strategie van Luitingh om boeken te splitsen. Bijvoorbeeld bij de nieuwe reeks waar Tad Williams nu mee bezig is (De laatste koning van Osten Ard). Boek 1 is in de Engelse taal verkrijgbaar voor € 5,50. Luitingh besluit dit boek in 2 delen te splitsen en die elk afzonderlijk voor € 14,99 te verkopen. Kortom, bij elkaar € 30,00. Ik zit er ook steeds vaker aan te denken om te gaan lezen in de Engelse taal.

    Dezelfde strategie was overigens toegepast bij de fantasy reeks van David Hair die ik desondanks braaf ben blijven kopen. Tot Luitingh opeens 1 boek voor het eind (lees: 2 boeken in het Nederlands) de stekker uit de reeks trekt… Zit ik met 6 boeken in een niet voltooide reeks… Leuk om je trouwe klanten zo te behandelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in