CB: Uitleningen en e-bookabonnementen nog steeds in de lift

0
ebook barometer 2018 h1

Hoe gaat het met e-books in Nederland en welke trends zijn er te zien? CB bekijkt elk kwartaal hoe de e-bookmarkt in Nederland zich ontwikkelt en toont die resultaten in de E-bookbarometer. Deze keer met extra aandacht voor een populair genre: het spannende boek.

Als we kijken naar e-books in het algemeen, dan zien we dat het lenen van e-books via de bibliotheek en het gebruik van e-bookabonnementsdiensten nog altijd hard groeit. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017 nam het aantal uitleningen met 11,2% toe, vergeleken met de afgelopen twaalf maanden is dat zelfs 18,3%. De abonnementen lieten een groei zien van 364% vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar en 803% vergeleken met de afgelopen twaalf maanden.

De verkoop van e-books kromp met 0-9% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2017, maar liet voor de afgelopen twaalf maanden een groei zien van 2,9%. Het aandeel e-books in de totale afzet is 7,3% en bleef daarmee min of meer gelijk.

Spannende boeken, die weer onder te verdelen zijn in o.a. literaire thrillers, horror, sciencefiction en true crime, zijn razend populair. 12,6% van de verkochte fysieke boeken is een spannend boek, bij de verkoop van e-books gaat het zelfs om ruim een derde. Onder de verkochte e-books zijn de genres literaire thrillers, spanning algemeen, horror, spionage en true crime het meest populair. Bij de bibliotheek worden juist veel e-books in de categorieën oorlog, avontuur en detective uitgeleend. Leden van abonnementsdiensten kiezen graag voor thrillers, literaire thrillers en sciencefiction.

Spannende e-books zijn gemiddeld 5,1% goedkoper dan e-books in andere genres. Fysieke spannende boeken zijn juist duurder dan andere titels.

Bron: CB

Vorig artikelEuropese impasse over btw-verlaging digitale media lijkt voorbij
Volgend artikelVakantieLuisteren: 5 gratis audioboeken in LuisterBieb-app

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in