CB wil met eBoekhuis ook digitale distributie gaan verzorgen

0

Het Centraal Boekhuis, de bekende logistieke dienstverlener in het boekenvak, gaat onder de naam eBoekhuis activiteiten op het gebied van ebooks ontplooien. Tijdens de aanstaande Frankfurter Buchmesse organiseert het CB lunches met auteurs, uitgevers en boekverkopers om te brainstormen over die dienstverlening.

Aanleiding is de constatering door het Centraal Boekhuis dat de digitale verspreiding van het boek een steeds belangrijker plek binnen het boekenvak zal krijgen. De distributeur ziet een centrale rol voor zichzelf weggelegd in de distributie van ebooks. ‘Hoe dat zal moeten – een website, een platform – daarover wisselen we graag met onze klanten van gedachten’, zegt CB-directeur Hans Willem Cortenraad. ‘We willen niet iets ontwikkelen wat tegen de stroom ingaat. We willen aansluiten bij de gemene deler.’

Een ander vraagstuk is de standaardisatie. ‘Het is onze grote angst dat verschillende partijen met verschillende technieken gaan werken’, zegt Cortenraad. CB zou graag betrokken zijn bij de ontwikkeling van een standaard. Ook vragen rond auteursrecht en royalty’s acht Cortenraad van groot belang. Op welke termijn CB e-boekactiviteiten gaat ontplooien, is nog niet duidelijk. ‘Het kan nog één jaar duren, twee jaar, maar zeker geen vijf jaar.’

Centrale ebook database
Wellicht dat het CB een centrale ebook database zou kunnen opzetten, waar uitgevers en individuele auteurs content in kunnen plaatsen, voorzien van metadata, verkoopprijs en afbeeldingen. Die data wordt dan automatisch naar aangesloten ebook-retailers (virtuele boekhandels) verzonden. De transacties worden afgewikkeld door de aangesloten e-tailers; de content wordt vervolgens automatisch uit de database gehaald en naar de klant verzonden.

Het Franse Mobipocket heeft een soortgelijk systeem ontwikkeld, Ebookbase. Ebooks die in dit systeem worden geupload verschijnen automatisch op o.a. ebook.nl. Ebookbase verzorgt ook de beveiliging van content, door middel van een eigen drm systeem. Uitgevers zijn echter huiverig om mee te doen aan Ebookbase, aangezien Mobipocket eigendom is van Amazon. De internetreus ligt met veel uitgevers in de clinch over de marges en de uitsluiting van pod-boeken die niet ondergebracht zijn bij Amazon’s Booksurge programma.

Lappendeken van belangen
De tijd zal leren of CB in staat zal zijn om een dergelijk platform te ontwikkelen, vooral gelet op de moeizame discussie rond het creëren van een nationaal titelbestand, welke nog altijd niet van de grond is gekomen, onder andere door een lappendeken van uiteenlopende belangen.

Het is in ieder geval te hopen dat CB uiteindelijk zal kiezen voor een platform zonder draconische drm of andere beveiligingssystemen, om het de consument niet onnodig moeilijk te maken om ebooks te lezen op verschillende e-readers. En wat het bestandsformaat betreft, de kans dat het CB een eigen formaat kan ontwikkelen is klein; het is aan te raden om te kiezen voor een bestaand, breed geaccepteerd formaat zoals pdf of het nieuwere ePub.

ereaders.nl zal in de persoon van Wiebe de Jager deelnemen aan de discussie tijdens de Frankfurter Buchmesse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in