Arnaud Nourry, CEO van Lagardère Publishing, vindt e-books niet veel aan. Dat meldt de topman in een interview met het Indiase platform Scroll.in over de toekomst van de uitgeversbranche. “Het e-book is een stom product. Het is precies hetzelfde als print, maar dan elektronisch.”
Lagardère Publishing is het Franse moederbedrijf achter de uitgeverij Hachette, een van de vijf grootste uitgevers voor de Engelstalige markt. Sinds 2003 staat Arnaud Nourry er aan het roer.
Gevraagd naar de stagnerende groei van de e-bookmarkt die inmiddels zo’n 10 jaar bestaat, wijst hij op het verschil tussen de VS en de UK, waar het marktaandeel van e-books ongeveer 20% is. In andere landen is dat tussen de 5% en 7%, omdat daar de prijs van e-books minder hard daalde. “Ik denk dat de stagnatie, of liever gezegd de lichte daling, die we in de VS en de UK zien niet zal omkeren. Dat ligt aan de beperkingen van het e-bookformat. Het e-book is een stom product. Het is precies hetzelfde als print, maar dan elektronisch. Er zit geen creativiteit in, geen verbetering, geen echte digitale ervaring.”
Volgens Nourry heeft het concern wel dingen geprobeerd op het gebied van e-books en digitaal lezen, maar vooralsnog zonder al te veel succes. “Als uitgevers hebben we het op digitaal vlak niet goed gedaan. We hebben het geprobeerd. We hebben enhanced en enriched e-books geprobeerd, dat werkte niet. We probeerden apps, websites met onze content. We boekten een of twee successen tegenover honderd mislukkingen. Ik heb het over de hele industrie. We hebben het niet erg goed gedaan.”
Nourry denkt dat het e-book meer moet bieden dan alleen de mogelijkheid het boek in digitale vorm op een apparaat te lezen. Daarom kocht de holding de laatste jaren verschillende videogame-bedrijven op. Het bedrijf wil onderzoeken of er met die kennis in huis mogelijkheden zijn om het e-book verder te verrijken.”We moeten de klant nieuwe ervaringen bieden.”
Nourry gaat in het interview voorbij aan de voordelen die een e-book heeft ten opzichte van zijn fysieke tegenhanger. Zoals bijvoorbeeld het grote aantal boeken dat je op een e-reader kwijt kunt zodat je altijd iets te lezen hebt, het snel kunnen terugzoeken van personages of termen en het kunnen wijzigen van de bladspiegel door de regelafstand en lettergrootte aan te passen. Fysiek en digitaal vullen elkaar dus aan. Wat vind jij? Is het e-book prima zoals het is? Of zijn e-books wel aan verandering toe?
Het interview met Arnaud Nourry vind je hier.
Tja, dat vind ik van auto’s. Zijn gewoon paard en wagens waar het paard vervangen is door een motor 😉
Bij de meeste boeken gaat het om de tekst, wat je daar voor “digitale beleving” bij zou moeten hebben is mij een raadsel.
Zijn plaatjes noodzakelijk kan je altijd nog PDF gebruiken
Digitaler? Het mooie van een boek is juist dat je je eigen plaatje in je hoofd hebt terwijl het verhaal zichzelf ontvouwt. Laten we dit vooral zou houden!
Laat lekker zo als het is. Ik leef ineen camper 3/4 jaar, geen ruimte voor veel boeken, dus e-reader is perfect. Ook nog tussentijd s bij te lossen. Hoef geen verdere digitale ervaring, doe ik wel via smartphone of laptop indien gewenst.
Wat een wazig geklets! Wat voor nieuwe ervaringen, en wat moet een E-book meer bieden? Ik zou echt niet weten wat er precies te verrijken valt aan een E-book. Voor mij is het prima zoals het nu is en heb helemaal geen behoefte aan veranderingen die waarschijnlijk geen verrijking zullen zijn. Als ik meer digitale ervaring wil dan pak ik de laptop of tablet wel.
Ik ben heel blij met het e-book zoals het is. Ik vind het veel gemakkelijker lezen dan een boek.
“Enriched” boeken zijn er al een tijdje, alleen vallen die al snel onder de “games” of zijn alleen geschikt voor kinderen. Boeken waarin jij keuzes moet maken, zoals de diverse gamebooks of bijvoorbeeld de Sorcery reeks, of boeken gericht op kinderen die bewegende plaatjes of leuke achtergrondgeluiden hebben. Met de huidige generatie ereaders nog niet te doen, maar met o.a. de ontwikkeling van snellere en betere kleurenschermen (CLEARink) en snellere zuinige processoren kan dat een prima aanvulling worden voor de ereaders. Niet om de standaard roman te lezen, maar meer als extra toepassing. Ik zie dat nog wel gebeuren.
Typisch een reactie van een CEO, op zoek naar een nieuw verdienmodel. Het probleem met veel softwareontwikkelaars is, dat uitbreidingen, updates en upgrades van hun programmaas over elkaar heenbuitelen, en een eigen leven gaan leiden zonder oog te houden op de behoeften van de gebruikers. Lezen is gewoon lezen, niet meer dan dat. Een verhaal tot je nemen, en de beelden er zelf bijdenken. En met e-books gaat dat makkelijker en praktischer dan met papieren exemplaren. Meer is het niet.
Ik lees juist op ereader omdat ik dan dat gepiep en berichtjes gedoe kwijt ben. En omdat het gewoon handig is om een paar boeken bij de hand te hebben.
Ik hoef dus ook niet meer toepassingen.
Ik lees bewust op een ereader omdat ik dan feen kunstlicht nodig heb en overal kan lezen.
Ik hoef geen andere featurs op een ereader, dat leidt alleen maar af.
En een boek is toch ook maar een boek.
Wat ik graag nog zou willen is dat er bundels komen van boek en ebook. Soms lees ik graag een boek op de bank en vervolgens in de trein zou ik verder kunnen lezen. Maar dan moet het totaal wel goedkoper zijn anders werkt het niet.
Typisch een reactie van een CEO, op zoek naar een nieuw verdienmodel. Het probleem met veel softwareontwikkelaars is, dat uitbreidingen, updates en upgrades van hun programmaas over elkaar heenbuitelen, en een eigen leven gaan leiden zonder oog te houden op de behoeften van de gebruikers. Lezen is gewoon lezen, niet meer dan dat. Een verhaal tot je nemen, en de beelden er zelf bijdenken. En met e-books gaat dat makkelijker en praktischer dan met papieren exemplaren. Meer is het niet.
Ik ben blij met mijn ereader omdat ik door omstandigheden geen boek kan vast houden en ik wel graag lees
Ik ben heel blij met het huidige concept van e-boeken. Fijn om het lettertype en de grootte van een font naar wens in te kunnen stellen op een e-reader of een (grote) smartphone. Ook handig om een aantal boeken bij je te hebben. Het is ook een aanwinst om snel een betekenis, vertaling, een plaatje of muziek op te kunnen zoeken. Plaatjes in de tekst zijn dan helemaal niet nodig.
Een late reactie: De problemen die deze CEO heeft met E-boeken zijn zo op ’t eerste gezicht dezelfde problemen als die met een boek van papier, vindt deze man dat ook maar een stom produkt?
Voor mij is E-boek in ieder geval ideaal. Wat mij betreft hoeven er geen verdere “verbeteringen” plaats te vinden.