Moet bekennen dat ik wel vaker stukjes van hem lees en daaruit een zwak voor hem heb ontwikkeld.
In deze column geeft hij denk ik zeer typerend weer, bedoeld of onbedoeld, hoe schrijvers/auteurs in elkaar kunnen zitten. En ttrouwens zeer waarschijnlijk heel vaak in elkaar zitten, denk ik.
http://www.nrcnext.nl/columnisten/2011/08/04/betaalt-er-straks-nog-iemand-voor-mijn-nieuwe-boek/#more-4482
Hij zwalkt in gedachten en redenering vaak heen en weer tussen ‘het ondernemer zijn’ en ‘verlichte geest die literair kunstwerk produceert’
Kvind hem niet eens echt negatief tov digitale ontwikkelingen, het schijnt alleen niet zijn ‘cup of tea’. Prima. Je hoeft daar alleen niet met een licht dedain over te denken/schrijven.
Waar hij tegen aanloopt, lijkt wel, is dat hij niet wil zwichten voor inferieure commerciele concessies in zijn werk, maar wel goed betaald wil worden. Dat laatste is dan wel weer commercieel.
Dus aan de ene kant is commercieel een verguisd ingredient en aan de andere kant is het natuurlijk noodzaak. Want schrijvers willen ook eten/drinken/roken whatever en moeten dus voor hun inspanningen betaald worden.
De kant die hij, en ik denk de meeste schrijvers/auteurs/uitgevers en nog zo wat, vergeten, is dat de waarde van hun produkten tot uitdrukking wordt gebracht, door wat de consument er uiteindelijk voor wil betalen. Als een angst hebt voor eeen consument die niet meer voor content wil betalen, dan heb je blijkbaar geen weet van wat die consument in beweging zet tot kopen.
Het niet-kennen van je klanten is een wijdverspreid missend element bij schrijvers/auteurs/uitgevers en nog zo wat.
En het blijkbaar niet interessant vinden ook.
Anders deed je er wel wat aan , toch? Als je aan ze wil verdienen?
Oh nee, als je wilt dat ze zoveel geld over hebben voor jou produkt, bepaal jij als schepper wat het op moet brengen.
De vraag is dus niet of er straks nog iemand voor je boek betaalt, de vraag is of je een boek levert waar men zoveel voor wil betalen, dat je nog wat verdient.
Bij de beantwoording wordt de aanbiedende kant verpicht goed na te denken over de eigen prestatie en wat die voor waarde heeft voor de betalende kant.