cultuurverandering komt er aan

Daar waar ereaderproducenten elke week weer een kekke update of nieuw model presenteren, en de keuze ruim is, laten de leveranciers van de content het veelal afweten.
Ik doel niet op de torrentsites, waar je bulk van duizenden eboeken kunt downloaden, maar ik bedoel de officiële titelleveranciers.
Het wachten is op het eerste proces dat een auteur gaat aanspannen tegen zijn/haar uitgever wegens verschralend cultureel aanbod en plichtsverzuim.
Want ja, de auteur wil gelezen worden en de uitgever wil best een gedrukt boek verspreiden, maar een digitaal zusje is er niet bij.
Of het digitale zusje verschijnt, maar is om duistere redenen vrijwel even duur en ook nog eens voorzien van DrM, een soort kuisheidsgordel zeg maar.
Zoals het de muziekindustrie is vergaan, zo zal het de uitgevers ook vergaan, als er niet snel iets gaat gebeuren.
De onderzoekers van ons culturele erfgoed zullen vreemd staan te kijken als later blijkt dat er omstreeks 2011 – 2012 een sterke daling plaatsvond van gedrukte titels en dat vele uitgevershuizen verdwenen zijn.
In het circuit van antiquariaten en rommelmarkten doen tweedehands boekverkopers goede zaken maar al snel is die bron ook opgedroogd.
Op Marktplaats verschijnt omstreeks 2014 een nieuwe rubriek ; [b]scannies[/b], waar partikulier ingescande titels verkrijgbaar zijn.
En Brein dan?
Die blijken in het voorjaar van 2013 onttakeld door de staatssecretaris van OC & W, wegens te grote kostenpost en te klein rendement.
Uitgeverij Podium is in 2015 weliswaar verhuisd naar een locatie in de Bijlmer, maar de opbrengsten van de nieuwe Kluun, stellen een onafwendbaar faillissement maar een half jaar uit.

2016: Vanuit Bulgarije komen berichten van een wifi-e-inkreader die voorzien van harde schijf 6000 willekeurige titels bevat in elke Europese taal. En een levenslang abonnement op Spotify.
2017: Frankrijk subsidieërt een nieuwe Europese sateliet, die 70.000 pdf’s en 124.000 ePubs op schijf heeft staan die voor 1 euro per titel ingestraald kunnen worden op elke sat-ereader.
In UK is een schrijver juichend ontvangen in het Wembley-stadion, waarbij hij live het slothoofdstuk van zijn roman zal schrijven.