D.m.v. donaties eboeken betalen

Ik had al in andere topics [u][i]Auteursdomein kopieert DRM-beveiligd e-boek[/i][/u] van Wiebe en [u][i]eboek prijzen: stel zelf je eigen prijs vast[/i][/u] van Tim gereageerd en vragen gesteld.

In de lijn van beide topics komt de vraag naar voren wat er voor een eboek betaald moet worden in vergelijk tot een pboek. Ook komt daarbij aan de orde welke korting er dan moet worden gebruikt.

M.i. gaat zowel de prijsvergelijking als de vraag over de korting mank op het feit dat een eboek, ondanks dezelfde content, een wezenlijk ander product is.

Het gaat er dan ook om hoe een eboek gewaardeerd dient te worden. Tim heeft met zijn topic al geprobeerd een antwoord op deze vraag te krijgen.

Hieruit blijkt dat dat nog niet zo eenvoudig is en dat de één helemaal niets zal betalen wanneer hij het gratis kan krijgen (legaal of gekraakt maakt niet uit), de ander best een vooraf bepaalde prijs wil betalen (zeker wanneer het bijv. om noodzakelijke vakliteratuur of studieboeken gaat) en weer een ander wil na het gelezen te hebben best een donatie doen op basis van het plezier of nut dat hij aan het gelezene heeft gehad.

Er is op het net heel wat software te downloaden waarvoor je niets hoeft te betalen, maar waarbij je wel het verzoek krijgt een donatie te doen.

Nu reist bij mij de volgende vraag:

[b]Wanneer eboeken vrij ter beschikking worden gesteld en deze vorm van donatie achteraf wordt toegepast, zou dat een levensvatbaar verdienmodel zijn voor de uitgeverij en de auteur?[/b]