Dan Brown: The Lost Symbol

Wellicht niet perse een bijdrage aan het bekend maken van een onbekend boek, maar toch even een kort bericht mijnerzijds over dit boek:

Titel: The Lost Symbol
schrijver: Dan Brown

mijn waardering **… (2/5)

Gelezen op een Sony PRS600, in ePub en originele taal.

Het heeft even geduurd, voordat ik mijzelf ertoe aangezet heb om het boek te gaan lezen. Ten eerste wilde ik, na het bekijken van de films van zijn eerste 2 boeken, even de Dan Brown rush van me af laten glijden, om zo met een frisse geest aan dit boek te beginnen. Dat heeft wat langer geduurd dan verwacht, maar dat heeft puur te maken met tijdgebrek.

Voordat ik aan het boek begon wist ik natuurlijk wel wat ik kon verwachten. Reeksen van mystieke, theologische en wetenschappelijke dialogen, afgewisseld met spanning en onthullende situaties.

De eerste hoofdstukken vliegen dan ook snel voorbij en zijn erg boeiend om te lezen. Het snelle tempo in het boek houdt je geboeid, de relatief korte hoofdstukken slingeren je soms heen en weer in het verhaal en in de tijd. Maar na een tijdje gaat dit snelle wisselen meer op een filmscript lijken dan een boek. (Ik denk dat Dan Brown de toekomstige filmmakers een handje heeft willen helpen).
Wanneer de lijnen van het verhaal duidelijk zijn (zo halverwege het boek) laat het zich makkelijk raden wat komen gaat. En dan slaat de klad erin, tenminste, voor mij. Ik heb me nog tot op ongeveer tweederde van het boek goed kunnen vermaken. Daarna werd het een herhaling van dialogen, heropsommingen van feitjes en weetjes, een reeks onwaarschijnlijkheden en niet te vergeten, de ophemeling van de amerikaanse cultuur. Ik heb me door de laatste fase van het verhaal moeten worstelen en nog net niet op het punt gekomen waarop ik het maar voor gezien gehouden heb. Mede omdat het nog maar een klein aantal pagina’s tot het einde was. Achteraf gezien had ik ze net zo goed kunnen overslaan. Een saaie, pagina’s durende zichzelf herhalende dialoog wordt je als lezer aangeboden op het moment dat je een knallende ontknoping hoopt te vinden. Die is waarschijnlijk Lost. Voor mij is dit een onetime reader.

Als eboek, want in die vorm heb ik het gelezen, viel het me niet tegen. De pagina’s zijn prima opgebouwd en de tekst “explodeert” niet over je pagina. Ik bedoel daarmee dat de paragrafen en de alinea’s keurig bij elkaar staan, ipv dat het op een vreemde manier wordt afgebroken.