De nieuwe premium e-reader van Kobo: Kobo Aura ONE

25
Kobo-Aura-One-waterdicht

Na lang wachten is het eindelijk zover: vandaag komt Kobo met een revolutionaire nieuwe e-reader. En wel de extra grote en waterdichte Kobo Aura ONE.

De Aura ONE heeft een e-Ink scherm van 7.8 inch met een resolutie van 300 ppi. Hiermee is de Aura ONE de grootste en dunste e-reader in de Kobo-familie. Het extra grote scherm zorgt ervoor dat er meer woorden op de pagina passen waardoor je minder hoeft te bladeren. De haarscherpe resolutie is vergelijkbaar met de Kobo Glo HD.

Het scherm heeft een verlichte voorgrond die blauw licht wegfiltert. Blauw licht kan slaapproblemen veroorzaken, maar met de Kobo Aura ONE is dit verleden tijd. De verlichting (ComfortLight PRO) past zich dankzij speciale sensoren automatisch aan de lichtomstandigheden aan. Zo wordt op elk moment van de dag (of nacht) de optimale helderheid weergegeven. Uiteraard kun je de lichtsterkte ook handmatig naar eigen voorkeur aanpassen.

De Aura ONE biedt elf lettertypen, vijftig lettergroottes en talloze mogelijkheden voor het aanpassen van marges en dikte- en scherpte-instellingen. Het apparaat heeft maar liefst 8 GB aan opslagruimte.

Net als met de Aura H2O is lezen in bad met de Aura ONE geen enkel probleem: de speciale coating zorgt ervoor dat het apparaat waterdicht is.

Behalve deze revolutionaire nieuwe e-reader brengt Kobo ook een hernieuwde versie uit van de Kobo Aura, met 6 inch e-Ink scherm, resolutie van 1024 x 768, schermverlichting en 4 GB opslagruimte.

Verkrijgbaar vanaf 6 september.
Kobo Aura ONE: Euro 229,99
Kobo Aura Edition 2: Euro 129,99

Kobo-Aura-One

 

Vorig artikelKobo start met maatschappelijke leesprojecten
Volgend artikelKobo & Windows 10 Anniversary update

25 REACTIES

 1. Ik ben blij dat Kobo zich ook gaat bezighouden met de grotere schermen. Mijn huidige H2O is nog niet aan vervanging toe, maar de volgende wordt zeker ook een groter model om nog meer het juiste “boek” gevoel te krijgen (ik snap niet dat sommige mensen zelfs op een mobiele telefoon een boek kunnen lezen). Enig minpuntje is het ontbreken van een SD kaart uitbreiding, niet dat je nu zoveel ruimte nodig hebt maar ik kan me zo voorstellen dat sommige mensen het prettig vinden om de schijf met boeken indien nodig uit een apparaat te kunnen halen. de opslagruimte van 8 GB zou voor mij overigens ruim voldoende zijn.

  Ik las elders ook nog iets over Overdrive support, maar ik weet niet in hoeverre dat van toepassing is in Nederland. Het is een uitleensysteem voor boeken. Kobo heeft verder voor zover ik weet nog geen open systeem voor bij ons beschikbare diensten zoals Bliyoo.

  De 6 inch Aura kan ik niet helemaal plaatsen, het leek mij logischer de Glo naam te blijven gebruiken voor kleinere modellen en de Aura naam voor de grotere modellen. Nu loopt het een beetje door elkaar. Maar goed, ik ben dan ook geen marketing strategist…

 2. Een SD kaart uitbreiding die ontbreekt is een groot minpunt. Ik ervaar dit bij de Samsung G6 als een handicap. Wil ik iets op mijn smartphone plaatsen van muziek of leesmateriaal dan moet ik die altijd op de laptop aansluiten.
  Verder een scherpe prijs tegenover de nieuwe Kindle. Het zal wel een succes worden

  • Samsung geeft je 15 GB gratis cloudopslag via Microsoft Onedrive, die zou je wellicht kunnen gebruiken voor filetransfers. Apple heeft met zijn iPads en iPhones hetzelfde middels iCloud gedaan. Wellicht wil Kobo dezelfde kant opgaan, alleen is de Kobo cloud beperkt tot opslag van alleen bij Kobo gekochte boeken en dus voor veel mensen niet erg zinvol (ik koop mijn boeken voornamelijk bij Bruna). Ondersteuning van LeesID werd aangekondigd in 2014, maar dat LeesID project is volgens mij inmiddels redelijk overleden.

   Dropbox zou ook een optie kunnen zijn voor je Samsung. Hoewel een en ander wel afhankelijk is in hoeverre je open staat voor het online opslaan van je eigen documenten.

   Cloud toegang met de Kobo blijft helaas nog behelpen omdat de Kobo het gesloten systeem aanhoudt en je middels de ingebouwde Kobo browser de diverse clouds (Onedrive, Dropbox, Google Drive, Calibre Server, Synology NAS Cloud, etc.) moet benaderen.

 3. Klinkt veelbelovend! Het formaat spreekt me aan, het licht is qua kleurtoon aan te passen. Eén ding ben ik nog heel benieuwd naar; de helderheid van het licht op de laagste stand.
  Het licht van de Glo vind ik veel te fel op 1%, de Kindle is veel prettiger wat dat betreft. Mooi zacht licht, heel fijn in het donker. Hoop dat de nieuwe Kobo dat ook heeft!

  • Aangezien de Aura modellen donkerder zijn met 1% achtergrondlicht, denk ik dat het bij de Aura One ook het geval zal zijn. De H2O leest wat mij betreft prima in het donker met het licht op de laagste stand, maar dat zal misschien voor iedereen weer anders zijn. Het is alleen een beetje priegelen tot je op de 1% zit, want bij 0% schakel je het licht uit (gaat de Glo eigenlijk tot 0%?).

   Iemand vatte het op mobileread.com als volgt samen:
   A H2O on its lowest level is darker then a HD.
   A HD on its lowest level is darker then a Glo (later production batches).
   A Glo (later production batches) on its lowest level is darker then a Glo (early production batches).
   Of dat klopt kan ik niet nagaan.

   Nog niet eens zo lang geleden zat ik nog te rommelen met een Sony ereader met daarop een soort flexibele zaklamp… Wat dat betreft is het nu al een stuk beter.

   • Nog even dubbelgecheckt, maar ik lees op de H2O in het donker zelfs met 2% achtergrondlicht en dat vind ik al prima…

    • Bedankt voor je reactie. Ik heb een vrij oude Glo, zo te lezen is het dus al verbeterd. Bij de Kindle is het met 1% nog niet leesbaar voor mij, dat vind ik er zo fijn aan, dan kan ik echt zelf bepalen hoe helder ik het wil.
     Ik wacht het af, ben heel benieuwd!

 4. Het achtergrondlicht van de nieuwe Kobo zou oranje achtig schijnen in het donker. Kijk eens op YouTube voor een kort filmpje. Jammer dat ik de link niet heb opgeslagen.

 5. Ook ik vraag me af of de afstelling van het licht niet wat beter kan. Het lijkt er op dat 1% bij de Kobo Aura HD ergens gelijk staat aan stand 12 op mijn Kindle en dat is vermoeiend in het donker. Vaak heb je echt niet zo veel licht nodig. ‘Ambient’ light kan heel mooi klinken maar aan het oranjeachtig licht van mijn iPad heb ik echt niets. Een fijnere afstelling van de lichtsterkte is wat mij betreft heel wat efficënter en zachter voor de ogen.

  • Goed om deze vergelijking te lezen. Met mijn Kindle lees ik op maximaal 8, ’s nachts 5. Dat haalt de Aura HD dus niet.
   Als er niks wordt aangepast is deze nieuwe reader niks voor mij, ben ik bang.

   • Het licht van mijn H2O kan net zo donker, zo niet donkerder, dan het licht van de PW van mijn man. Het is ondertussen een jaar geleden dat ik het gecontroleerd heb, dus helemaal precies weet ik het niet meer, maar ik weet wel dat het zeer dicht bij elkaar zat.

 6. Ik gebruik al e-readers sinds de eerste Sony PRS-505 in 2009 en ben erg te spreken over de H2O (erg fijn, op vakantie in het zwembad!). De achtergrondverlichting is op 1% inderdaad voldoende voor lezen in het donker en zou zelfs nog wat donkerder mogen, naar mijn mening. Het kille, blauwe licht daarentegen is sfeerloos, dus ik verheug me enorm op het warme licht van de One. Enerzijds jammer, dat er geen SD kaartje meer in kan, maar mijn ervaring is dat de readers trager worden als er meer dan 400, 500 boeken op staan (bovendien, wie leest zoveel in een jaar??), dus het ingebouwde geheugen is m.i. meer dan voldoende. Door bovendien het mooie (gratis) programma Calibre te gebruiken ipv de Kobo software, kun je heel gemakkelijk zelf bibliotheken op je PC/laptop beheren en is het een kwestie van een paar muisklikken om de bibliotheek op je Kobo reader te vervangen door een andere.
  Enige verbeterpunten (maar beslist geen halszaak!) zouden wat mij betreft het gemak van notities (nu nog teveel handelingen, op een van de Sony readers kon je direct met een stylus in je boek krabbelen) en de accu nog kunnen zijn. Een hele maand haal ik er echt niet op, twee weken is realistischer. In een grotere reader zou wellicht ook een grotere accu passen. Maar dat kan natuurlijk weer ten nadele zijn van het gewicht.

  • De PRS-505 was een mooi toestel maar niet zo gemakkelijk te krijgen. Ik leende net mijn eerste Cybook van Bookeen uit 2008 uit aan mijn schoonzusje. .prc-boeken waren het in die tijd maar het toestel doet het na 8 jaar nog steeds voortreffelijk al is het al lang niet meer mijn dagelijkse toestel. Het was wennen aan het kleine 6-inch scherm. De 8-inch van de peperdure iRex Iliad leek me destijds aangepaster maar voor mij ‘onbehoorlijk’ duur.

   .

 7. Ik hoop, dat deze nieuwe Kobo readers WEL compatibel zijn met de laatste windows 10 update van augustus 2016. De huidige Kobo readers zijn dit namelijk niet meer.

 8. Ik ben ook begonnen met een Cybook rond 2005. Nu lees ik al jaren op de Sony T2 en die bevalt me uitstekend. Ik hou vooral van de woordenboeken in andere talen.
  Ik gebruik een lampje op zonnen energie dat ik erop bevestig om in het donker te lezen.
  Ik heb kleine handen dus ik weet niet of ik makkelijk zou lezen met de nieuwe grote Kobo.

  • Ondertussen zijn we echt gewoon geworden aan 6 inch – en aan die fantastische woordenboeken-. Ook ik geen behoefte aan een groter formaat reader, al kan ik me voorstellen dat best wat mensen het formaat fijn zullen vinden.

 9. Betekent een groter scherm ook een grotere behuizing? Of is het enkel de zwarte omranding die smaller wordt? Wel lelijk die grote witte merkletters onderaan. Hopelijk worden die bedekt eens in de hoes…

  • De Aura One is groter. Bij Kobobooks kun je de exacte maten vinden:
   Glo HD (6 inch) = 115×157 mm
   Aura H2O (6,8 inch) = 129×179 mm
   Aura One (7,8 inch) = 139×195 mm

   Logo onderaan is veel minder opvallend, het is in de foto wit gemaakt om duidelijk te maken dat het een apparaat van Kobo is. Bij de H2O is het logo glimmend zwart op het mat zwarte apparaat, ik neem aan dat het bij de Aura One iets soortgelijks is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in