Papieren boeken hebben het de laatste jaren zwaar te verduren. Ze zouden milieuvervuilend zijn, ouderwets, onhandig in gebruik vanwege hun gewicht en je moet ze maar weer ergens kwijt ook in die toch al overvolle boekenkast. Nee, dan het e-book. Je kunt ze met duizenden tegelijk meenemen op vakantie en er hoeven geen bomen voor te worden omgehakt.
Maar volgens verschillende onderzoeken is er toch nog wel wat voor “echte boeken” te zeggen, vooral als het gaat om studieboeken. De Universeit van Stavanger in Noorwegen ontdekte bijvoorbeeld dat mensen die van papier lezen beter onthouden wat ze hebben gelezen dan wanneer zij gebruik maken van een ereader. Volgens onderzoekster Anne Mangen zorgt het zintuiglijke contact met een er niet voor dezelfde ondersteuning van het geheugen als het contact met echt papier. Mensen onthouden kennelijk beter wat ze lezen als ze een echte bladzijde omslaan in plaats van naar de volgende pagina te “swipen”.
Het heen en terug bladeren in een boek, iets wat met een ereader niet makkelijk gaat, blijkt te helpen bij de verwerking en opslag van informatie in het langetermijngeheugen. Daarbij lijkt het erop dat digitaal lezen het moeilijker maakt je op de tekst te concentreren en deze te begrijpen. Deze theorie wordt bevestigd door onderzoeker Naomi Baron van het American University Center for Teaching, Research and learning. Zij vroeg 400 studenten van 18 tot 26 jaar uit Europa, de VS en Azië met welk medium zij zich het beste op de leerstof konden concentreren. Ruim 92% gaf aan liever van papier te lezen, omdat er hierbij de minste afleiding plaatsvindt.
Andere studies toonden aan dat lezen van papier ervoor zorgt dat je je beter kunt verplaatsen in de hoofdpersonen dan wanneer je digitaal leest. De proefpersonen die een ontroerend verhaal op een iPad lazen, waren hierdoor minder geraakt dan de personen die hetzelfde verhaal van papier lazen.
Hoe het ook zij, we hoeven voorlopig nog niet te vrezen voor het verdwijnen van het papieren boek: dit lijkt namelijk prima naast de e-books te kunnnen blijven staan.
Een beetje verlate reactie – ik kan enkel inloggen via de computer; met de iPad lukt het niet – en juli is vakantietijd.
Beide boekvormen kunnen niet enkel maar moeten ook naast elkaar blijven bestaan. Daar zijn vele redenen voor te bedenken.
Studiewerk is er maar één van. Studeren gaat bij velen gemakkelijker van papier. Een boek of losbladige cursus kun je lekker ‘bekladden’ met kleurtjes, blaadjes e.d. of dat ‘velen’ nog geldt voor de ‘digital natives’ is maar de vraag. Alhoewel, voor mijn kinderen -‘ halve digital natives’ – geldt het niet maar die zijn dan wel erg spaarzaam met uitprinten.
Terugbladeren is heel handig maar de opzoekfunctie in een digitaal exemplaar is dat evenzeer.
Persoonlijk zocht ik als student en professioneel ontelbare uren naar dat ene woord of die ene zinsnede die ik nodig had en dacht ergens gelezen te hebben …
Je kunt ook heel veel gedrukte boeken rond jou openleggen en maar één digitaal exemplaar. Vaak ‘verzamel’ ik gedrukte boeken en alle tablets met digitale boeken rond mij op kantoor om toch maar zoveel mogelijk referenties ‘open’ te houden. Spijtig dat e-ink readers minder geschikt zijn voor professioneel leesgebruik. Ik heb het destijds met de DR-1000 (iRex) geprobeerd maar een tablet is gewoon handiger.
Niet getreurd; voor lekker doorlezen is de e-inkreader fantastisch. Ik heb hem dus altijd bij net als mijn mobieltje.