Digitaal lezen in 2016: een jaaroverzicht

2
digitaal-lezen-2016

December is de tijd van de jaaroverzichten. Wat gebeurde er in 2016 allemaal op het gebied van digitaal lezen? eReaders.nl zet hier de belangrijkste gebeurtenissen voor je op een rij.

E-books lenen

Vanaf 1 januari 2016 werd het mogelijk om bij de Koninklijke Bibliotheek een ‘digital only’ abonnement af te sluiten. Om e-books te kunnen lenen hoef je voortaan niet meer per se lid te zijn van de bibliotheek bij jou in de stad: voor 42 Euro per jaar krijg je toegang tot alle e-books in de collectie.

Meer weten over e-books lenen bij de Bibliotheek? In dit artikel leggen we je precies uit hoe dat werkt.

Grote veranderingen rondom het leenrecht voor e-books

2016 is het jaar waarin op Europees niveau een begin is gemaakt met ingrijpende veranderingen rondom digitaal lezen. In november sprak het Europese Hof van Justitie zich uit over de kwestie van het leenrecht voor e-books: voortaan mogen e-books door bibliotheken op dezelfde manier worden uitgeleend als fysieke boeken. De bibliotheek mag nu naar eigen inzicht e-books inkopen en deze uitlenen, mits hiervoor een vergoeding aan de rechthebbende wordt betaald. Bibliotheken hoeven dan niet meer voor elke titel aparte afspraken te maken met de uitgever.

Het toepassen van het leenrecht op e-books houdt echter ook in dat het principe ‘one copy, one user’ gaat gelden. Waar e-books eerder onbeperkt konden worden uitgeleend, kan volgens deze regel een e-book per keer maar aan een persoon tegelijk worden uitgeleend. Een e-book zou dan, net als de papieren versie, op een bepaald moment uitgeleend kunnen zijn.

De Koninklijke Bibliotheken en de Stichting Onderhandelingen Leenvergoedingen zijn inmiddels in gesprek met uitgevers om de gevolgen van het nieuwe leenrecht uit te werken.

E-books en BTW

Een andere grote stap voor het digitale lezen is het recente besluit van de EU om het verplichte hoge BTW-tarief voor e-books en andere digitale media los te laten. Lidstaten mogen nu zelf bepalen welk BTW-tarief er op deze producten toegepast wordt. Naar alle waarschijnlijkheid zal Nederland ervoor kiezen e-books en digitale uitgaven onder het lage tarief van 6% te laten vallen. Weliswaar moeten eerst het Europees Parlement en de lidstaten het voorstel nog aannemen, maar een belangrijke eerste stap is gezet.

Nieuwe e-readers

In april lichtte Jeff Bezos van Amazon een tipje van de sluier op: er zou een nieuwe high end Kindle e-reader verschijnen. Het bleek te gaan om de Kindle Oasis, een vederlichte e-reader met 6 inch scherm en 300 ppi, meegeleverde oplaadhoes en ergonomische vormgeving. Hier vind je onze recensie van de Kindle Oasis.

In augustus verscheen ook de langverwachte nieuwe e-reader van Kobo: de Kobo Aura ONE. Volgens Kobo is deze e-reader ontwikkeld in samenwerking met een groep fanatieke lezers. De Aura ONE heeft een extra groot 7.8 inch scherm, is waterdicht en biedt een innovatieve soort verlichting, waarbij het blauwe licht eruit gefilterd kan worden. Tegelijk met de Aura ONE verscheen ook de Kobo Aura 2. Dit betaalbare en handzame model is de opvolger van de Aura uit 2013. Onze recensie van de Kobo Aura ONE vind je hier.

Ook Icarus bracht dit jaar twee nieuwe modellen uit: de 8 inch Illumina XL en de recent verschenen vernieuwde 6 inch Illumina. De laatste beschikt over een Google Play Store zodat je al je favoriete leesapps, zoals bijvoorbeeld Bliyoo, Mofibo of de Vakantiebieb, op het apparaat kunt installeren.

Het luisterboek trekt een sprint

Het audioboek is wereldwijd aan een opmars bezig. In de VS nam de omzet in 2016 met 32% toe en ook in Nederland zien we een flinke groei, hoewel de markt hier nog redelijk jong is. Ongetwijfeld zal er in 2017 steeds meer geluisterd gaan worden. Hier vind je 8 redenen waarom. 

Mofibo

In januari kondigde de Scandinavische leesdienst Mofibo aan nu echt naar Nederland te komen. De lancering van de app, waarmee je voor een vast bedrag per maand onbeperkt e-books leest, was al verschillende malen uitgesteld. Dit voorjaar ging Mofibo in Nederland van start met een behoorlijk uitgebreid aanbod van Nederlandse en Engelstalige e-books en audioboeken. In september van dit jaar werd Mofibo overgenomen door het Zweedse Storytel. Op dit moment is de dienst Mofibo echter nog wel actief. Wellicht gaan we in 2017 een combinatie van beide diensten zien: Storytel met de e-bookcollectie van Mofibo?

Bliyoo

Abonnementsdienst Bliyoo bestond in mei 2016 precies een jaar. De leesapp van boekwinkelketen Bruna biedt verschillende soorten abonnementen aan waarmee je onbeperkt e-books en/of tijdschriften kunt lezen. Het aanbod van Bliyoo is dit jaar flink gegroeid doordat grote uitgevers als VBK, Overamstel en WPG aan boord kwamen. Ook werden er onlangs luisterboeken aan de collectie toegevoegd. Bliyoo biedt ook een familie-abonnement, waarmee je met maximaal 4 personen tegelijk kunt lezen.

Elly’s Choice

Abonnementsdienst Elly’s Choice, waarmee gebruikers elke maand een selectie van tien e-books ontvangen voor 2,99 per maand, kondigde dit najaar aan dat het concept vanaf begin 2017 ook internationaal uitgerold wordt. Dit zal gebeuren onder de nieuwe naam Book Choice.

Bookmate

Dit voorjaar kondigde de van oorsprong Russische abonnementsdienst Bookmate aan ook Nederland te willen veroveren. Inmiddels krijgt het Nederlandse assortiment steeds meer vorm. Hier gaan we waarschijnlijk ook nog wel meer van horen.

Onderzoek over leesgedrag

Hoe gaat het met het e-book in Nederland? Lezen vrouwen meer dan mannen? Lezen jongeren alleen nog maar digitaal? Hoe vaak luisteren we naar een audioboek? eReaders.nl volgt graag onderzoeken op het gebied van (digitaal) lezen. De leukste onderzoeken vind je hier:

‘Leesgedrag M/V’
‘Vrouwen van 45+ zijn de motor achter de e-bookindustrie’
‘Verkoop e-books daalt, uitleningen stijgen’
‘E-books worden steeds goedkoper, fysieke boeken duurder’
‘Jongeren lezen liever fysieke boeken dan e-books’

Boekencommunities en online leesmagazines

Bij Hebban, de grootste boekencommunity van Nederland, kunnen lezers sinds deze zomer ook Engelse boeken beoordelen. De site kan rekenen op 300.000 maandelijkse bezoekers en heeft een eigen verkiezing voor de beste boeken van het jaar: de Hebban Awards.

bol.com startte dit jaar met Lees magazine, een platform met leestips en recensies, waar mensen inspiratie kunnen opdoen voor het vinden van een nieuw boek.

Bliyoo kwam met een eigen community: op GelezenOnline kunnen gebruikers zelf recensies insturen en cijfers geven aan de besproken boeken.

Platform Sweek groeit hard en is op dit moment in 75 landen actief. Bij Sweek kunnen beginnende en gevestigde schrijvers verhalen plaatsen en gemakkelijk met anderen delen. Het accent ligt op lezen via de smartphone.

Spot4books

Nieuw is de app Spot4books. Met Spot4books kunnen gebruikers op diverse openbare locaties gratis e-books lezen, bijvoorbeeld in boekhandels, stations of ziekenhuizen. Binnenkort gaat een pilot van start met boekhandel AKO als eerste locatiepartner.

Vorig artikelGefeliciteerd! Dit zijn de 2 winnaars van een Kobo Aura H2O
Volgend artikelKobo Aura Edition 2 nu maar 99 Euro + WINACTIE

2 REACTIES

  1. Een volgende grote stap zal kleur zijn. Tijdschriften, strips en andere boeken met veel afbeeldingen lezen op je (grotere) ereader zonder elke dag te hoeven opladen en bovendien rustiger voor je ogen. Maar dat kan nog wel een paar jaar duren voordat de technologie echt voor consumenten beschikbaar komt en betaalbaar zal zijn. Het kan ook zijn dat ereaders en e-ink het uiteindelijk zullen afleggen tegen nieuwe LED technieken.

  2. Leuk overzicht. Wat kleur betreft wordt de e-inkreader wellicht nooit wat. Ik zit er niet echt op te wachten. Voor kleur neem ik de tablet wel en hoop dat daar ‘oogvriendelijke’ technieken worden ontwikkeld die kleur volop kleur laten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in