Digitaal lezen in 2017: een jaaroverzicht

0
kindle oasis 2017

December is de tijd van de lijstjes en de jaaroverzichten. Ook eReaders.nl blikt daarom terug op 2017.  Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen op het gebied van digitaal lezen in 2017? We lichten ze hier voor je uit.

Nieuwe e-readers
In 2017 mochten we de verbeterde versie van de Kobo Aura en de Kobo Aura H2O verwelkomen op de e-readermarkt. Beide apparaten waren direct een succes. De Consumentenbond riep de Kobo Aura Edition 2 uit tot Beste Koop. De nieuwe Aura H2O testten we voor je uit, hier vind je de review.

kobo-aura-h2o-review

Icarus kwam met een vernieuwde versie van het succesvolle instapmodel Illumina. De E654Bk is een prima e-reader, waar je, net zoals op de andere Icarus e-reader, apps op kunt installeren. Superhandig als je e-books van de Bibliotheek leent of graag andere leesapps gebruikt. Lees hier onze review.

Dit najaar lanceerde Icarus bovendien de Illumina XL HD, een extra grote 7.8 inch e-reader die op Android draait, een haarscherp scherm heeft van 300 ppi en bovendien  over een audio-aansluiting beschikt. De XL HD werd geproduceerd met behulp van een crowdfundingactie. We hopen ‘m begin 2018 te kunnen testen.

Amazon lanceerde dit najaar een verbeterde versie van het premium-model der premium-modellen onder de e-readers, de Kindle Oasis 2. De nieuwe Oasis heeft dezelfde ergonomische en asymmetrische vormgeving als zijn voorganger, maar heeft belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Zo is het na jaren weer eens een Kindle met extra goot scherm (7 inch). De batterij zit weer gewoon in het apparaat in plaats van in de cover en bovendien is hij nu waterdicht. Vanaf 29 december is hij volgens Amazon.de weer beschikbaar. Ook deze mooie e-reader hopen we begin volgend jaar voor je te kunnen testen.

Onyx Boox bracht dit jaar meerdere nieuwe e-readers uit. Onlangs lanceerde het Chinese bedrijf de Onyx Boox T76ML, met 6.8 icnh scherm, meerkleurige verlichting en audio-aansluiting. De Onyx Boox e-readers draaien op Android. Begin dit jaar testten we de C67ML Carta 2 al voor je uit.

Gaat die btw voor e-books nu wel of niet omlaag?
Waarschijnlijk wel, maar wanneer precies, dat weten we nog altijd niet. Nederland wil al jaren af van de verplichte hoge btw op digitale publicaties en zette het zelfs al ‘met potlood’ in het belastingplan voor 2018, maar de Europese Unie heeft nu eenmaal het laatste woord.

Nadat de EU in december 2016 al wel het vaste hoge btw-tarief op digitale publicaties losliet, kwam de kwestie op het bureau van de lidstaten te liggen, die het voorstel unaniem moeten goedkeuren. En hier zit de crux.  Alle lidstaten zijn voor, alleen Tsjechië ligt dwars. In juni zei de lidstaat nee tegen de verlaagde btw. Waarschijnlijk uit chagrijn omdat een van hun voorstellen geblokkeerd werd door Frankrijk, want het nieuwe btw-plan legt de lidstaten geen enkele verplichting op. In november gaf kersverse minister Slob aan dat er wat hem betreft nog wat extra vaart achter wordt gezet.

In maart dit jaar benadrukte het Europese Hof van Justitie nog maar eens dat lidstaten écht niet op eigen houtje hun btw-tarief voor e-books en andere digitale media mogen aanpassen.

E-books lenen bij de digitale Bibliotheek
Het gaat goed met de digitale bibliotheek. Begin maart zei 41% van onze gebruikers het liefst e-books te lenen bij de bibliotheek. De Bibliotheek liet daarmee diensten als Bliyoo, Bookmate en Bookchoice achter zich. Een belangrijk pluspunt van de Bieb zijn de lage kosten.

online bibliotheek

Steeds meer mensen ontdekken de e-books van de bibliotheek, ziet ook CB. In april melde het bedrijf in haar e-bookbarometer dat het aantal uitleningen stijgt. Het CBS wist te vertellen dat er in 2016 2,8 miljoen e-books waren uitgeleend. De VakantieBieb, de app waarmee in de zomermaanden ook niet-leden gratis een selectie van tientallen e-books kunnen lezen, zorgde in 2016 voor zo’n 2 miljoen extra uitleningen. In 2017 was dat een recordaantal van 2,2 miljoen, waarvan ongeveer de helft kinderboeken.

In juni lanceerde de bibliotheek bovendien een gloedjenieuwe website waar alle digitale diensten onder een dak zijn ondergebracht. Het gaat om e-books, luisterboeken en online cursussen.

Wat kost e-books lenen bij de Bibliotheek en hoe werkt het? Je leest het in onze handige uitleg.

Koninklijke Bibliotheek breidt aanbod Delpher uit
De KB wist dit jaar meerdere uitgevers te overtuigen hun recente of juist oude titels beschikbaar te stellen via Delpher. Onder meer bekende reeksen van Kluitman en naoorlogse edities van Vrij Nederland werden aan het archief toegevoegd en zijn gratis te raadplegen. De Persgroep stelde edities van Parool, Volkskrant en Trouw uit de periode 1945 tot 1995 beschikbaar.

Luisterboeken in de lift
Luisterboeken maken in de VS een explosieve groei door. In Nederland is de markt nog relatief klein, maar groeit hard. Het audioboekenplatform Storytel breidt uit en het aantal abonnees vervuldigde. Bovendien begon de dienst met het aanbieden van exlucieve content, de Storytel Originals. De LuisterBieb, de luisterboekenapp van de Bibliotheek doet het ook goed.

Kobo Plus
Sinds 2014 werkt bol.com samen met e-readerfabrikant en e-bookwinkel Kobo. Begin dit jaar lanceerden ze gezamenlijk een eigen abonnementsdienst: Kobo Plus. Kobo Plus kost 9,99 per maand en daarvoor kun je onbeperkt lezen. Je kunt de boeken lezen op een Kobo, of op een e-reader waarop je de Kobo/bol.com app kun installeren (bijvoorbeeld een Icarus of Onyx Boox). Je kunt een onbeperkt aantal boeken op je plank zetten en hebt inmiddels de keuze uit zo’n 150.000 titels.

Eind juni meldden Kobo en bol.com dat het goed gaat met de nieuwe dienst en dat al 40.000 Nederlanders en Belgen Kobo Plus probeerden. Na de gratis proefmaand werd 75% betalend lid, een percentage dat de verwachtingen overtrof. Het abonnement trekt bovendien nieuwe lezersgroepen aan, die eerder hun e-books illegaal downloadden of helemaal niet (digitaal) lazen.

In oktober begon de dienst ook met het aanbieden van exclusieve content, waaronder een thrillerserie in meerdere afleveringen van Linda Jansma. Een logische stap, maar boekhandels waren niet zo blij met de exclusieve deal van Jansma en uitgever De Crime Compagnie en bol.com/Kobo. Zeven grote boekhandels dreigden daarom zelfs alle boeken Linda Jansma af te bestellen.

Eind november verscheen ook de Kobo Plus Cadeaukaart, waarmee je iemand 1, 3, 6 of 12 maanden Kobo Plus cadeau kunt doen. Regelmatig zijn de kaarten afgeprijsd.

kobo plus cadeaukaart

Bookchoice, BUKU, Booqees en Magboox
Elly’s Choice voerde dit jaar wat wijzigingen door. De abonnementsprijs ging naar 3,99 waarvoor je nu 8 in plaats van 10 e-books krijgt, maar daar staat tegenover dat je nu alle 8 de boeken ook als audioboek kunt luisteren. De dienst heeft internationale ambities en wijzigde daarom het gezellige Elly’s Choice in Bookchoice.

Bliyoo is de abonnementsdienst van Bruna, die zowel e-books, als tijdschriften en luisterboeken aanbiedt. Deze maand werd Bruna overgenomen door VBK, het bedrijf achter Bookchoice. Bliyoo blijft voorlopig gewoon bestaan. Volgens het bedrijf zijn Bookchoice en Bliyoo totaal verschillende diensten en zitten ze elkaar niet in de weg.

Ook BUKU timmert flink aan de weg. De abonnementsdienst voor het onbeperkt lezen van studieboeken wist dit jaar grote uitgevers als Van Gorcum, SDU en Noordhoff aan zich te binden en vernieuwde bovendien de website en app.

Kinderboekendienst Booqees werkt ook hard om het aanbod uit te breiden. Onlangs voegde de dienst een audiofunctie toe aan haar app. Hiermee kunnen ouders of opa’s en oma’s boeken voorlezen die kinderen later kunnen beluisteren. Ook is het tegenwoordig mogelijk om boeken offline te lezen.

Nog een nieuwe dienst waarmee je via een app onbeperkt e-books en tijdschriften kunt lezen voor 9,99 per maand is Magboox. Deze dienst wist eind september een flinke investering binnen te harken van De Mandemakers Groep. Magboox is nu bezig om het aanbod uit te breiden.

Nog geen e-bookabonnement? Bekijk hier een overzicht van e-bookdiensten. Veel diensten kun je gratis uitproberen, dus wat houdt je tegen? Hier heb je tien redenen om eens een abonnement te proberen.

Blendle
Bladenkiosk Blendle ontwikkelde het abonnement Blendle Premium waarmee voor 9,99 per maand alle artikelen in de dagelijkse nieuwsbrief toegankelijk zijn. Niet iedereen was blij met de nieuwe dienst. Onder mee NRC en de Telegraaf deelden mee niet mee te willen doen met de abonnementsdienst, NRC stopte zelfs helemaal met Blendle. Ook nam Blendle het digitale magazine PAPER over van De Persgroep.

Feitjes en onderzoeken over digitaal lezen
Dit jaar waren er ook weer leuke interessante onderzoeken, zoals deze:

Poolse onderzoekers: “E-bookpiraterij heeft geen invloed op verkoop”

‘Kleine kinderen lezen liever van papier’ 

Lira/Auteursbond: “Auteurs verdienen weinig aan uitlening e-books en abonnementsdiensten”

Gratis e-books
Dit jaar lichtten we ook weer elke maand de leukste gratis e-books voor je uit. De selectie met de leukste gratis e-books horen tot de best gelezen artikelen op onze site. Hier vind je ze allemaal nog eens bij elkaar. En mocht je zelf een e-book hebben geschreven en je biedt het gratis aan, laat het ons vooral weten. Dat kan in een reactie onder de berichten of via mail info@ereaders.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in