Digitaal lezen vooral populair bij 40-plussers, meer dan 200.000 proefabonnees voor Kobo Plus

7
kobo plus ebook abonnement

Bol.com komt met een eigen barometer voor fysieke en digitale boeken. Het bedrijf baseert zich op eigen (geanonimiseerde) data op het gebied van leesgedrag. 

Bol.com is de grootste online boekwinkel van Nederland. Sinds 2014 werkt Bol.com samen met Kobo en in 2017 werd het gezamenlijke e-bookabonnement Kobo Plus gelanceerd. Het bedrijf beschikt daardoor over veel lezersdata.

In de leesmonitor, waarin gegevens over de periode tussen november 2018 en februari 2019 werden meegenomen, is onder meer te zien welke titels en genres het meest populair zijn in Nederland en België. Nederlandse literatuur is zowel voor print als voor digitaal het bestverkochte genre. Kookboeken, kinderboeken en boeken over psychologie en gezondheid zijn populair onder printlezers. Digitale lezers kiezen vaker voor thrillers, fantasyboeken en young adults.

Ook kwam naar voren dat vrouwen meer lezen dan mannen, zowel fysieke als digitale boeken. Gemiddeld is 62% van de lezers vrouw en 38% man. Digitaal lezen is het meest populair bij 40-plussers.

Kobo Plus
Sinds de start van Kobo Plus is het abonnement door meer dan 200.000 mensen uitgeprobeerd. Inmiddels bevat Kobo Plus ruim 240.000 titels in 15 talen, waaronder Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. 10% van het totale assortiment is Nederlandstalig. In het najaar van 2017 startte Kobo Plus met het aanbieden van exclusieve content. Deze Kobo Originals zijn een groot succes. De in 2018 uitgebrachte feelgood-serie Onbreekbaar van Lisette Jonkman staat zowel in de top 10 van meest gedownloade Kobo Plus e-books, de top 10 best gereviewde e-books en de best gelezen e-books.

top 10 print digitaal
Top 10 Print, digitaal en Kobo Plus – Boekenmonitor Bol.com
top 10 kobo plus
Top 10 Meest gedownload, beste reviews en best gelezen Kobo Plus-titels – Boekenmonitor Bol.com
Vorig artikelNieuwe E-pad krijgt 10.3 inch e-inkscherm, 4G en decacore-processor
Volgend artikelVS: Verkoop e-books zakt met 5%, maar uitleningen groeien hard

7 REACTIES

 1. Helaas is het aanbod sinds december 2018 amper groter geworden in het Nederlands, een heel verschil met 2018. Op https://nieuwdezeweek.nl/kobo/ is het aanbod redelijk goed te volgen voor de Nederlandse versies, het is wel bedroevend. Zeker geen volwaardig alternatief voor de bibliotheek waar wekelijks meer fysieke boeken bij komen.

  • Die site die je noemt loopt echt achter hoor, er staan boeken tussen die volgens die site pas vanaf januari verkrijgbaar zijn via Kobo Plus, terwijl ik ze vorig jaar zomer al las via Kobo Plus. Ik raad je aan om via Bol te filteren op Kobo Plus en laatst toegevoegd. Daarbij zijn er talloze titels bijgekomen sinds december, dus zonde als je die via de verkeerde site niet meekrijgt.

   Ik vind het overigens wel degelijk een volwaardig alternatief en vind er dan ook veel actuele titels.

   • Ik kan de optie laatst toegevoegd niet vinden, doe ik het als volgt goed?

    Ik ga naar bol.com, daarna klik ik op categorieën en dan op boeken en dan op kobo plus ebooks.

    Dan klik ik op alle kobo plus ebooks en sorteer ik op verschijningsdatum?

    • Ja, dat ja, maar je kunt ook op genre zoeken, of populaire titels. Ik moet er wel bij zeggen, daar krijg je ook de pulptitels tussen, maar die filter ik weer eruit door op romans en literatuur te zoeken.

     Verder zoek ik de laatste tijd ook vaak via mijn e-reader zelf en dan filter ik in de Kobo Shop op “kobo plus” en dan krijg ik ook actuele titels. Je kunt vrij diep zoeken via je e-reader zelf, zelfs op subgenres. Dat laatste heb ik pas ontdekt en is echt een eyeopener. Er staat meer tussen dan je verwacht.

  • Ja, die pulp moet je er wel uit vissen hé 😉 maar als je vaak naar de tweede of derde pagina gaat, dan ploppen er wel wat actuele titels tussen hoor. Die staan namelijk vaak verstopt valt me op. Bol zet de pulp vooraan. Dus daar eerst doorheen zwemmen 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in