‘Digitale krant lijkt nog teveel op papieren equivalent’

0

Het European Centre for Digital Communication ontwikkelt journalistieke formats die geoptimaliseerd zijn voor e-readers. Om een goed beeld te krijgen van eerdere projecten die zich bezig hielden met het plaatsen van de krant op mobiele elektronische documentlezers werd een overzicht gemaakt van een aantal van deze projecten, zoals bijvoorbeeld DigiNews, Yantai Daily en eMprints. Daarbij viel allereerst op dat deze proefprojecten nog niet geleid hebben tot commerciële implementaties.

Bij al deze projecten werd uitgegaan van de huidige krant zonder optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die e-readers op bijvoorbeeld het gebied van interactiviteit en personalisatie kunnen bieden. Daardoor biedt de digitale krant weinig meerwaarde boven het papieren equivalent.

Op het gebied van usability worden een aantal aanbevelingen gedaan in het rapport: ga uit van een vaste indeling en navigatiestructuur waarbij koppen, subkoppen en bijvoorbeeld een inhoudsopgave belangrijk zijn.

Maar volgens de onderzoekers is uiteindelijk de grootste uitdaging om lezers hun krant te laten lezen op een apparaat ipv op papier, want zoals bij veel innovaties geldt dat het moeilijk is om vaste patronen en gewoontes te doorbreken.

Vorig artikelPolymer Vision neemt Readius in productie
Volgend artikelAmazon stapt in luisterboeken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in