Dijsselbloem wil snel af van hoog btw-tarief digitale media

0
europa

Gisteren spraken Jeroen Dijsselbloem en andere Europese ministers van Financiën in Brussel over het voorstel om digitale media onder het lage btw-tarief te laten vallen, net als gewone boeken, kranten en tijdschriften. Nederland staat positief tegenover het voorstel en wil zo snel mogelijk een verlaagd btw-tarief voor e-books en digitale media.

Dijsselbloem heeft aangegeven dat Nederland al lang wacht op de mogelijkheid om het lage tarief toe te passen op digitale publicaties. Tot nu toe was dit niet mogelijk omdat de huidige regelgeving EU-lidstaten verplicht om digitale media met het hoge tarief te belasten. Enkele weken geleden oordeelde het Hof van Justitie dat lidstaten het btw-tarief niet op eigen houtje mogen aanpassen.

Het voorstel, dat de EU in december 2016 naar buiten bracht, maakt het voor lidstaten mogelijk het lage of zelfs nultarief toe te passen op digitale publicaties. Ook landen die geen nultarief kennen mogen deze tarieven hanteren. Hierover waren echter nog niet alle lidstaten het eens.

Malta, dat in 2015 op eigen initiatief het btw-tarief voor digitale publicaties verlaagde en toen door de EU op de vingers werd getikt, wil dat er voor deze zomer een akkoord wordt bereikt. Als dat lukt, kan de btw-verlaging worden opgenomen in het Belastingplan voor 2018.

Eerder gaven Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes aan dat het nieuwe tarief al ‘met potlood’ is opgenomen in de belastingplannen voor volgend jaar. Wel moet het nieuwe kabinet de btw-verlaging goedkeuren. Door de vrijwel kamerbrede steun voor het plan levert dat waarschijnlijk geen problemen op.

Bron: NPD Nieuwsmedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in