Dit overkomt je als digitale lezer

2
Foto: Tina Franklin via Flickr
Foto: Tina Franklin via Flickr

1) Eindelijk zul je ontdekken of Lisbeth Salander het er ook deze keer weer levend vanaf brengt. De strijd tussen Harry en Voldemort bereikt zijn hoogtepunt. Nu is het moment dat je het mysterie van geheugenman Amos Decker gaat ontrafelen… Maar jouw Kobo waarschuwde je tien minuten geleden al onheilspellend dat hij aan het eind van zijn krachten was, en nu is het enige dat hij nog kwijt wil een knorrig ‘Laad de batterij op’. Jouw digitale bibliotheek houdt zijn deuren voorlopig gesloten.

2) Ben je toevallig eens verdiept in een papieren boek, overkomt het je meer dan eens dat je de bladzijde wilt omslaan door even te swipen of op de hoek van de pagina te tikken.

3) Voor het e-book tijdperk las je eerst een boek uit, voordat je in een nieuw boek begon. Je kon er ook maar 6 tegelijk lenen in de bibliotheek. Nu ben je doorgaans in twintig e-books tegelijk bezig. Je e-reader onthoudt toch wel waar je gebleven bent.

4) Natuurlijk heb je naast je kilometerslange digitale boekenplank ook een zeer uitgebreide collectie met papieren boeken. Maar waar is nou toch dat ene boek… Zo jammer dat je Billy geen zoekfunctie heeft. Ctrl-F: Nicci French en plop: daar komen de delen Blauwe Maandag tot en met Donderdagskinderen uit je boekenkast vallen.

5) Ook verzucht je regelmatig dat in de boekenkast een delete-knop niet zou misstaan, voor al die boeken die je toch nooit gaat (her)lezen. Want ja, boeken mag je niet weggooien, daar zijn echte lezers heel fundamentalistisch in. Dat is met e-books gevoelsmatig toch wel een stuk eenvoudiger. Hup, daar gaat de Vijftig Tinten Grijs-trilogie, in de digitale prullenbak. Opgeruimd staat netjes.

6) Nog honderden ongelezen boeken op je e-reader hebben staan, en toch zin hebben om een nieuw boek te kopen. Of sterker nog: zin hebben om naar een boekhandel te gaan en een fijne stapel papieren boeken aan te schaffen. En waarom ook niet?

2 REACTIES

  1. he Jolene,
    Ik ben best blij met mn e-reader maar lees er altijd een papieren boek naast. Verder heeft m’n Billy geen zoekfunctie nodig….Ik kan alles zo terugvinden.
    Wat ik vooral zal missen wanneer mn favoriete boekhandel in Dordrecht verdwijnt, is het rondkijken in de winkel. Daarbij boeken omdraaien, achterflap lezen en regelmatig besluiten om de papierenversie toch maar aan te schaffen.
    En inderdaad, ik vergeet de e-reader regelmatig op tijd op te laden en dan word ik zelf ook wel een beetje knorrig. Een papieren boek kun je altijd openslaan en weer verder lezen waar je gebleven bent.

  2. De ereader op tijd opladen is een tweede natuur geworden. Ik ken de kapriolen van de batterij van mijn reader als geen ander. Nog steeds hou ik mij aan één boek. Soms, heel soms, blijkt een boek niet te passen bij mijn stemming of de tijd of aandacht die ik aan lezen kan/wil besteden en dan laat ik dat wel eventjes voor wat het is en kies een ander. Wellicht gebeurt dit nu frequenter dan vroeger. Zelf koop ik geen ‘papieren’ literatuur meer. Dankzij mijn man blijft ons huis – de boekenkasten puilen reeds jaren uit – zich toch vullen. Boekenwinkels- hoe gezellog ook – zeggen mij al jaren weinig. Waarschijnlijk omdat ik weet dat ik toch de digitale versie aanschaf en het turen langs de rekken mij vaak nekpijn bezorgt. Heimwee naar het predigitigitale lezen is er niet. Een reader leest zoveel fijner dan een pocket!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in