DR1000S en ePub – beta versie firmware 2.0

De beta versie van de firmware die de DR1000S eindelijk toelaat ePubboeken op de reader te lezen staat al een paar dagen op de site van iRex.

Wat mij opvalt is dat heel wat steengoede functies gewoon wegvallen of teruggeschoefd zijn:

-Je kunt minder met PDF
-Je scribbles kunnen niet meer samengevoegd worden met het document waarop ze gemaakt zijn om te lezen op je computer, omdat de companion software die dit mogelijk maakt gewoon is verwijderd.
– de woordenboekfunctie is verdwenen want die was voor mobipocket woordenboeken bedoeld en die worden uiteraard niet meer ondersteund.

Ik vrees dat het starre ADOBE minstens voor een deel achter de beperkingen zit.

Persoonlijk vind ik een en ander een serieuze achteruitgang.

De DR1000S is net zo’n goed PDF toestel. En voor professionele documenten is een goed woordenboek heel nuttig.

Ik schakel in elk geval in dit stadium niet over op de nieuwe Firmware daarvoor is PDF en eigenlijk ook de woordenboekfunctie mij te belangrijk.

Een en ander was natuurlijk al wel te vrezen toen de DR800S met beperkte PDF mogelijkheden op de markt kwam en de aangekondigde upgrade o.m. nog steeds geen mogelijkheid de aantekeningen op de computer te lezen inhielden.

Hopelijk beseffen ze bij iRex hoe belangrijk het goed en zonder aanpassing lezen van PDF is en blijven ze volop de 1.7 versie ondersteunen tot de beperkte PDF mogelijkheden in Pub uitgebreid zijn en een af andere slimmerik uitvindt hoe je woordenboeken snel en degelijk op ePub lezende toestellen kunt doen draaien.

Bij Sony, Amazon en Nook zit wél een woordenboek ingebakken. Het moet dus kunnen. Toegegeven het gaat telkens om hetzelfde – eerder beperkt – woordenboek. De Sony laat ook kiezen tussen de “Engelse” en de “Amerikaanse variant” maar dat is het dan.

ePub lezen doe ik wel op een 6″ toestel met ingebouwd woordenboek.

Voorlopig blijft de DR1000 zoals hij is: een steengoed PDF toestel met mogelijkheid de Mobipocketwoorddenboeken te integreren en daar zijn er gelukkig best veel van.