Een interessante actie van Brazilië die door een aantal bloggers in de eboekwereld vorige maand opgemerkt werd, is op ereaders.nl ongemerkt gebleven. Terwijl het toch gaat over DRM, een onderwerp dat hier de gemoederen flink bezig kan houden.
Het werd gebracht door [url=http://www.michaelgeist.ca/content/view/5180/125/]Michael Geist[/url] in reactie op de hervormingen in de Canadese copyright/DRM wetgeving, opgepikt door [url=http://www.boingboing.net/2010/07/10/brazils-copyright-la.html]Cory Doctorow in BoingBoing[/url] en verder doorgegeven op het [url=http://www.teleread.com/2010/07/12/brazils-copyright-law-forbids-using-drm-to-block-fair-use/]Teleread blog[/url].
Onder het WIPO Copyright verdrag van de Verenigde Naties zijn landen verplicht om wetgeving te implementeren ter bescherming van software locks, zeg maar DRM. In de Verenigde Staten heeft dit geleid tot de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) waarvan echter onderdelen recent onder vuur zijn komen te liggen. In Nederland zijn het gewoon een paar artikelen in de Auteurswet (art. 29a, 29b, 32a en 33). Hierin wordt het omzeilen of verwijderen van zulke voorzieningen verboden. Artikel 29, lid 4 houdt de mogelijkheid open dat de minister leveranciers verplicht om DRM-verwijderende middelen te geven voor legale doeleinden (simpel gezegd) maar daar heeft de minister nog geen gebruik van gemaakt.
Brazilië heeft ervoor gekozen om niet alleen de leveranciers en rechthebbenden te beschermen maar ook de consument. Ten eerste heeft de consument het recht om DRM te verwijderen voor legale doeleinden, dus zolang je geen inbreuk pleegt op het auteursrecht. Dat wil zeggen als er een wettelijk recht is om een kopie te maken, bijvoorbeeld om het boek op een ander apparaat te lezen, dan mag je de DRM verwijderen. Ten tweede, misschien nog belangrijker, is de bepaling dat het verboden is om DRM aan te brengen op zodanige manier dat het werk niet gebruikt kan worden volgens de rechten die je als consument volgens de wet hebt, of zodanig dat er beperkingen zijn op werken wanneer het auteursrecht erop verlopen is.
Dit is natuurlijk niet alleen van toepassing op eboeken maar op alle werken die onder het auteursrecht vallen.
Ik zou zeggen dat het tweede punt het erg moeilijk maakt om nog DRM toe te passen behalve misschien bij bibliotheekboeken. Het eerste punt is ook interessant omdat het illegale niet meer is het verwijderen van DRM maar het schenden van het auteursrecht. En zo hoort het ook zou ik zeggen.