‘Drm niet wenselijk maar wel noodzakelijk’

0

De discussie over Digital Rights Management (drm) die eerder door de muziekindustrie werd gevoerd wordt nog eens dunnetjes overgedaan door uitgevers. Voorstanders van drm wijzen erop dat drm in hun ogen niet wenselijk is, maar wel noodzakelijk, om de toekomst van het ebook veilig te stellen.

“Niemand vindt belastingen of het hebben van een leger wenselijk, maar wel noodzakelijk om vrede, veiligheid en stabiliteit op de lange termijn te garanderen”, zegt Bill McCoy, manager ePublishing van Adobe. “Het is dus niet de vraag of drm goed of slecht is, maar of de gevolgen voor de boekindustrie op termijn beter of slechter zijn.”

McCoy erkent de nadelen van versnipperde drm oplossingen, waarbij elke fabrikant zijn eigen beveiligingstechnieken ontwikkelt en de consument uiteindelijk content op een beperkt aantal apparaten kan lezen of opnieuw moet aanschaffen als hij van platform wisselt.

Ook ziet hij in dat drm nooit volledig waterdicht kan zijn. “Mensen die besluiten om een papieren boek volledig over te typen, daar kan geen enkele beveiliging tegenop”. Drm zou er voor moeten zorgen dat “eerlijke mensen eerlijk blijven”, aldus McCoy.

De Adobe-manager stelt dat één uniform drm systeem ervoor kan zorgen dat consumenten niet beperkt worden bij het openen van hun content op verschillende devices. Bovendien blijven uitgevers en auteurs dan gegarandeerd van een eerlijk speelveld.

De vraag is of Adobe (of een andere speler, zoals Mobipocket) in staat zal zijn om één drm systeem geaccepteerd te krijgen. Bij de collega’s van de muziekindustrie bleek dat immers niet mogelijk.

Overigens kan drm ook bestaan uit een sociale component, in plaats van een technische component, in de vorm van ‘social drm’. In dat geval worden ebooks voorzien van een watermerk of een ex-libris, waardoor de drempel om content illegaal te verspreiden wat hoger wordt. Maar, zoals ook McCoy al opmerkt, illegaal kopiëren zal nooit volledig uit te bannen zijn.

EU ministers willen af van drm

De Europese Unie is echter minder gecharmeerd van drm. EU ministers zijn niet onder de indruk van de gangbare technologieën voor kopieerbeveiliging. Zij nemen het standpunt in dat drm consumenten belemmert bij het gebruik van media, vooral omdat de verschillende gebruikte systemen niet onderling uitwisselbaar zijn.

De ministers roepen de EU-lidstaten op om legale alternatieven te ontwikkelen voor piraterij, ondermeer door regelgeving aan te passen en de interoperabiliteit van kopieerbeveiligingssystemen te bevorderen.

Vorig artikelWinkler Prins en PC Magazine gaan volledig online
Volgend artikelOud-OLPC medewerker ontwikkelt kleurenscherm voor e-readers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in