Duitse deelstaat: e-books doorverkopen moet legaal zijn

0

Als je een e-book koopt, kun je dit in de meeste Europese landen toch niet echt jouw eigendom noemen. Wat je koopt is dan ook eigenlijk niet het e-book zelf, maar alleen een licentie voor het gebruik van het bestand. Het type licentie hangt weer af van de boekverkoper. In de meeste gevallen houdt dit in, dat het bestand niet van jou is en je daarmee ook niet het recht hebt het e-book door te verkopen.

Bij een gedrukt boek kunnen uitgevers doorverkoop echter niet verbieden, omdat op het moment van de koop de rechten vervallen en de koper vrij kan beschikken over het boek.

Dat moet ook voor e-books gelden, vindt de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het Ministerie voor Consumentenbescherming vindt dat de consument het recht heeft zijn e-books door te verkopen.

Nederland vormt hierop vooralsnog een uitzondering. De webwinkel Tom Kabinet, die tweedehands e-books verkoopt, werd aangeklaagd door het Nederlands Uitgeversverbond, maar begin dit jaar oordeelde de rechter dat tweedehands verkoop van e-books in principe toegestaan lijkt te zijn volgens het Europese recht. Wel mag Tom Kabinet alleen nog maar e-books aanbieden waarvan de herkomst gecontroleerd kan worden. Hierdoor moest de website 12.000 van de 17.000 titels (zonder digitaal watermerk) uit het assortiment halen.

Bron: Digital Reader

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in