E-book Event 2015

1
E-book Event
Afbeelding: CB

De digitale boekenwereld ontwikkelt zich snel en er komen in rap tempo nieuwe platforms, abonnementsmodellen en andere initiatieven bij. Het CB organiseert daarom elk jaar het E-book Event met interessante sprekers uit de sector. Het evenement  vond gisteren plaats in de Jaarbeurs in Utrecht.

Dit jaar kwamen onder meer Boudewijn Jansen (oprichter van abonnementsdienst Elly’s Choice), Fred Zeegers (directeur Bruna), en Nathan Hull (abonnementsdienst Mofibo) aan het woord.

Boudewijn Jansen vertelde dat de abonnees het leuk vinden om behalve de bekendere titels ook minder bekende titels aangereikt te krijgen dankzij de selectie van Elly’s Choice. Abonnees krijgen voor Euro 2,99 per maand tien e-books. Gevraagd naar hoe de dienst de concurrentie met “All you can read’ diensten als Mofibo en Bliyoo ziet, geeft Jansen aan dat dat een kwestie is van keuze voor de consument: niet iedereen heeft behoefte aan het onbeperkt lezen van alle boeken en daarbij is er een belangrijk prijsverschil tussen Elly’s Choice, en Bliyoo en Mofibo. Het ligt in de lijn der verwachting om binnen twee jaar ook de Duitse en de Engelse markt te betreden.

Nathan Hull van het Deense Mofibo, dat met een abonnementsdienst van Euro 9,99 per maand in Zweden en Denemarken al succesvol is, kondigde aan dat Mofibo binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Dit was echter dit jaar al eerder aangekondigd, en op de vraag waar het uitstel aan te wijten is, gaf Hull aan dat ‘de Nederlandse uitgevers traag zijn’. Mofibo wil alleen van start gaan als alle uitgevers meedoen en zij alle boeken kunnen aanbieden. Toch is Hull ervan overtuigd dat Mofibo hier net zo succesvol zal worden als in Denemarken en Zweden. In Denemarken, waar Mofibo alle uitgevers aan boord heeft, is sinds Mofibo actief is het aandeel e-books van 3% naar 18% gestegen.

Fred Zeegers vertelde over de Bruna-dienst Bliyoo, waarbij mensen voor Euro 9,95 per maand een abonnement kunnen nemen op boeken of op tijdschriften, en voor Euro 14,95 kunnen genieten van de combinatie van beide. 60% van de abonnees kiest voor het combi-abonnement.

Vorig artikelDigitaal lidmaatschap bibliotheek: 42 Euro per jaar
Volgend artikelDit overkomt je als digitale lezer

1 REACTIE

  1. Als het over e-boeken gaat lijken abonnementsdiensten het nieuwe stokpaardje van de uitgevers, maar het blijft de vraag of de e-lezer hiermee is bediend.
    We hebben het niet meer over de (veel te hoge) prijzen van individuele e-boeken. De keuze in e-boeken neemt langzamerhand toe (zolang het maar mainstream is), maar blijft 8 jaar na dato toch aan de magere kant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in