Kobo en bol.com lanceerden eind februari de abonnementsdienst Kobo Plus, waarmee gebruikers onbeperkt e-books kunnen lezen voor 9,99 per maand. Volgens Kobo en bol.com trekt het abonnement veel nieuwe digitale lezers aan, die eerder hun e-books illegaal downloadden of helemaal niet (digitaal) lazen.
Al 40.000 Nederlanders en Belgen probeerden Kobo Plus. Na de gratis proefperiode van 30 dagen werd 75% hiervan betalend abonnee. Dit percentage overtrof de verwachtingen en laat zien dat mensen zeker bereid zijn te betalen voor e-books als deze onbeperkt gelezen kunnen worden. Het aanbod is daarbij erg bepalend. Het assortiment van Kobo Plus bestaat op dit moment uit ruim 80.000 titels, waarvan 18.000 Nederlandstalig. Het is de bedoeling dat Kobo Plus tegen het eind van het jaar 20.000 Nederlandse titels heeft.
Goed voor onbekende auteurs
Het feit dat veel gebruikers betaald lid blijven is positief voor de boekenbranche. Het levert extra inkomsten op auteurs en uitgeverijen. Omdat de prijs geen rol meer speelt ontdekken gebruikers sneller nieuwe auteurs en nieuwe genres. Valt het gekozen boek tegen, dan ruil je het gewoon in voor een ander boek. Pieter Swinkels, Executive Vice President, Publisher Relations & Content bij Kobo: “Als we kijken naar de lijst van bestsellers zien we een duidelijk verschil met de conventionele bestsellerlijsten. De lijst van meest gelezen boeken binnen Kobo Plus is langer en vele malen diverser en bevat zowel bekende als minder bekende titels. Prijs is geen obstakel meer en lezers zijn geneigd om nieuwe favorieten te zoeken en ontdekken.”
Illegaal downloaden van e-books terugdringen
Een van de redenen voor het ontwikkelen van Kobo Plus is het terugdringen van het illegaal downloaden van boeken, net zoals Netflix en Spotify dat deden voor films en muziek. Volgens Daniel Ropers, algemeen directeur bij bol.com, heeft deze aanpak succes: “Het feit dat bijna de helft van de gebruikers een nieuwe digitale lezer is, is voor bol.com en Kobo een indicatie dat de eerste stappen richting het terugdringen van piraterij in Nederland en België zijn gezet.”