E-bookpiraterij in de VS: 315 miljoen verlies voor uitgevers

0
illegaal-ebooks-downloaden
By Diogo Costa Leite (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Illegaal downloaden van e-books en andere content komt nog steeds veel voor. Vaak wordt gedacht dat het vooral jongeren zijn die goed de weg weten op downloadsites. Ook zouden financiële redenen een rol spelen: veel mensen vinden e-books te duur. Het Amerikaanse bedrijf Digimarc deed onderzoek naar e-bookpiraterij en kwam met verrassende uitkomsten.

Het doel van het onderzoek was om in kaart te brengen in wie de illegale downloader is, in welke mate piraterij invloed heeft op de inkomsten van uitgeverijen en hoe piraterij kan worden voorkomen.

Volgens Digimarc downloadt ongeveer 22% van de digitale lezers illegale e-books. Dit zou goed zijn voor 33% van de totale markt: voor uitgevers een verlies van 315 miljoen dollar aan potentiële inkomsten.

Leeftijd en geslacht
Volgens het onderzoek is een groot deel van de downloaders jonger dan 30 jaar: om precies te zijn 41% was tussen de 18 en 29 jaar. Toch vallen de meeste ‘piraten’ in de groep tussen de 30 en 44 jaar: 47%. 13% was 45 jaar of ouder. Mannen vormen de grote meerderheid: slechts 34% van de downloaders is vrouw.

Hoog onderwijs- en inkomstenniveau
Het bedrijf bekeek ook het onderwijs- en inkomstenniveau van de downloaders. Zij blijken relatief vaak gestudeerd te hebben: meer dan 70% heeft een hogere opleiding gevolgd. Interessant is dat 29% aangaf meer dan 100.000 dollar per jaar te verdienen, 36% had een inkomen tussen de 60.000 en 99.000 dollar. 19% verdiende tussen de 30.000 en de 59.000 dollar. Slechts 13% gaf aan een inkomen te hebben van minder dan 30.000 dollar per jaar.

Het zijn dus vooral de veelverdieners die illegale e-books in huis hebben. Het lijkt erop dat de e-bookprijzen het downloaden niet per se in de hand werken, het is vooral het grote gemak waarmee e-books via internet gevonden en gedownload kunnen worden.

Methodes voor het downloaden van e-books
31% van de personen gebruikt torrentwebsites als Pirate Bay of cyberlockers als 4shared en Uploaded. 30% wisselt e-books uit met familie en vrienden via e-mail of USB-sticks. Ruim 25% koopt tweedehands e-books op eBay en 27% gebruikt diensten als Dropbox om e-books te ontvangen of te delen.

Opvallend is dat mensen vaak meerdere manieren hebben om aan e-books te komen. 42% van de downloaders gaf aan ook e-books bij Amazon of iTunes te kopen. 30% maakt gebruik van een abonnementsdienst als Amazon Unlimited. Ongeveer een kwart downloadt e-books uit het vrije domein op bijvoorbeeld Gutenberg.org.

Piraterij voorkomen
Volgens het onderzoek moet er meer aandacht komen voor de risico’s van illegaal downloaden. Uit het onderzoek blijkt 49% van de personen ‘zeer waarschijnlijk’ zou stoppen met het downloaden van e-books als ze hierdoor risico zouden lopen op virussen of malware op hun computer. 34% noemde het ‘redelijk waarschijnlijk’ dat ze in dat geval met downloaden zouden stoppen. 18% zegt zich door de risico’s niet te laten beïnvloeden.

Bron: Torrentfreak

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in