E-books en digitale media naar laag BTW-tarief

6
btw-eu

De EU laat het verplichte hoge BTW-tarief voor e-books en andere digitale publicaties los. Lidstaten mogen voortaan zelf de hoogte van het BTW-tarief voor digitale media bepalen.

Voor Nederland betekent dit dat het BTW-tarief voor e-books en andere digitale uitgaven, nu 21%, waarschijnlijk wordt verlaagd naar 6%. Papieren boeken, kranten en tijdschriften vallen al onder het lage tarief. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) is voorstander van het gelijktrekken van de BTW-tarieven.

Het verschil in BTW-tarief tussen gedrukte en digitale media zorgt al jaren voor onduidelijkheid en discussie. In 2012 brachten Frankrijk en Luxemburg in eigen land de belasting op digitale media al omlaag, maar werden door de EU op de vingers getikt. Het kwam tot een zaak bij het Europees Gerechtshof, die door de lidstaten werd verloren. Ook Italië, Polen en Malta willen het lage tarief op digitale uitgaven toepassen.

Bron: Volkskrant

 

Vorig artikelLezers leven langer dan niet-lezers
Volgend artikelBliyoo voegt audioboeken toe

6 REACTIES

  1. Goed nieuws. Ik vraag me alleen af of uitgevers dan niet de mogelijkheid grijpen om de basisprijs te verhogen zodat je per saldo weer op hetzelfde eindbedrag uitkomt. Ik zou dat overigens niet heel erg vinden, want ik vind de prijzen met de 21 procent btw nu al acceptabel genoeg.

    Digitale media. Gaat dat dan bijvoorbeeld ook gelden bij muziek en games die je online zonder doosje koopt?

    • Op de website InCT las ik dit:

      “Gezien eerdere uitlatingen is het wel waarschijnlijk dat de Nederlandse regering gebruik gaat maken van deze ruimere mogelijkheden. Dat betekent dat er niet langere onderscheid naar drager wordt gemaakt, maar nog wel op inhoud. Dit om te voorkomen dat alle digitale producten eronder vallen. Volgens de huidige regels mag het lage btw-tarief gehanteerd worden voor: boeken, digitale educatieve informatie die kennelijk uitsluitend of nagenoeg uitsluitend is bestemd voor informatieoverdracht in het onderwijs, dagbladen, weekbladen, tijdschriften andere tenminste driemaal per jaar periodiek verschijnende uitgaven.”

      Hier vind je het artikel, een heel duidelijk stuk: http://www.inct.nl/nl/artikel/5531/lage-btw-op-digitaal-wat-nu.html

  2. @Richard, voor de duidelijkheid: ebooks zijn al heel lang te duur en daar gaat verandering in komen door de btw verlaging. dat is het goede nieuws.
    verder blijft het ebook een licentie, die je tegen aankoopprijs mag lezen. uitgevers kunnen deze licentie blokkeren (op afstand via wifi) en de beschikbaarheid bepalen.
    Als je ebooks mocht doorverkopen, net zoals papieren boeken, dan is een stevige prijs gerechtvaardigd.

  3. E-boeken te duur. Niet duur. Echt goedkoop zijn ze, zeker als het om de digitale editie van een nieuwe uitgave gaat, nooit. Na een tijdje benaderen ze de prijs van een goedkope pocket maar bieden – tenminste als je investeert in een aangepaste reader – m.i. meer leesgenot. Van een goed ingebonden hardcover of een goed gelijmde softcover – die lekker openvallen – kan ik eindeloos genieten, een goedkope pocket daarentegen betekent zwoegen tegen de slechte verlijming waardoor je het boek moet opendrukken om op het ene blad het eind van de regel te kunnen lezen en op het andere blad het begin. En ja, je rechten zijn voorlopig beperkt. Wat toegestaan wordt voor gedrukte boeken kan niet voor digitale boeken al zal die goedkope pocket je bij doorverkoop nauwelijks iets opleveren.
    Uiteraard is het meegenomen en volkomen terecht als de digitale download van een boek eveneens onder 6% B.T.W. zou vallen. Het zal o.m. professionele lectuur in e-book formaat eindelijk goedkoper maken dan de gedrukte versie.

    • U linkt naar een artikel dat handelt over een voorstel dat administratieve vereenvoudiging in de btw-regeling voor grensoverschrijdende e-commerce van goederen moet brengen.
      Wat het tarief betreft vallen downloads – en dat lijkt een e-boek voor zover mij bekend nog
      steedst – reeds onder dit van het land van de klant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in