Het gaat goed met het aantal uitleningen van e-books bij de Bibliotheek. Maar groeit het aantal uitleningen nog steeds en hoe ziet de e-booklezer/e-booklener eruit? Bibliotheekexpert Mark Deckers zocht het uit aan de hand van cijfers van de Koninklijke Bibliotheek.
Groei stagneert
In 2014 leenden Nederlandse bibliotheken in totaal 809.535 e-books uit. In 2015 was dat aantal bijna verdubbeld en ook 2016 liet een spectaculaire groei zien: in dat jaar werden er 2.788.581 e-books uitgeleend. Op basis van de halfjaarcijfers schat de KB de prognose voor 2017 op 2.854.428. De echte groei lijkt er dus uit te zijn.
VakantieBieb
Wel is er ook nog de succesvolle VakantieBieb. De app, waarmee ook niet-leden in de zomer gratis een selectie van e-books kunnen lezen, is een groot succes. Vorig jaar werden er via de VakantieBieb-app maar liefst 1,9 miljoen e-books gelezen. Deze aantallen zijn niet meegenomen in de cijfers van de gewone uitleningen.
E-booklezers
Je kunt op twee manieren e-books lenen. Verreweg de meeste e-bookaccounts zijn aangemaakt door mensen die al lid waren van een lokale bibliotheek en met hun pas ook e-books kunnen lenen. Het gaat om ongeveer 400.000 accounts (van de 3,8 miljoen bibliotheekleden). Sinds 2015 is het ook mogelijk e-books te lenen via een digital only abonnement bij de Koninklijke Bibliotheek. De KB heeft nu ongeveer 4000 e-bookaccounts.
Interessant is dat uit de statistieken blijkt dat 70% van de e-booklezers ouders is dan 40. Hoe de verhouding man/vrouw is is niet duidelijk. De cijfers lijken aan te sluiten bij die van de e-bookmarkt. Zo noemde Kobo in april vorig jaar vrouwen van 45 jaar en ouder de ‘motor van de e-bookindustrie’. 77% van hun meest actieve lezers valt in deze leeftijdsgroep.
Opvallend is dat kinderen en jongeren weinig gebruiken maken van de digitale bibliotheek. Aan kinderen tot 18 jaar wordt slechts 10% van de e-books uitgeleend.
Bron: Markdeckers.net