Het lenen van e-books via de Bibliotheek wordt steeds populairder. Logisch, want de digitale collectie is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels duizenden titels. Ook kun je bij de Online Bibliotheek audioboeken lenen. Maar hoe gaat dat lenen eigenlijk en wat kost het nu precies? Hieronder een korte uitleg.
Wat kost het om e-books te lenen?
Ben je al lid van een lokale bibliotheek dan is het lenen van e-books inbegrepen in je abonnement. De prijs van een lidmaatschap verschilt per bibliotheek maar ligt meestal tussen de 30Â en 50 Euro per jaar. Je kunt dan zowel papieren als digitale boeken lenen.
Je kunt ook kiezen voor een digital only abonnement van €42 per jaar bij de Online Bibliotheek. Dit is een dienst van de Koninklijke Bibliotheek. Met dit abonnement leen je zowel e-books als luisterboeken. Je kunt elke 3 weken 10 e-books en 10 luisterboeken lenen.
Wil je liever op je gemak proberen of het abonnement op de Online Bibliotheek iets voor jou is? Neem dan voor €21 een Compact Abonnement. Hiermee leen je maximaal 6 e-books en 6 luisterboeken per jaar. Op deze pagina vind je beide abonnementsvormen en kun je lid worden.
E-books lenen, hoe moet dat?
Ben je lid van een lokale bibliotheek en wil je ook e-books gaan lenen, dan moet je je allereerst eenmalig registreren bij de Online Bibliotheek. Je hebt hiervoor je bibliotheekpas nodig en het wachtwoord dat je bij jouw bibliotheek gebruikt om boeken te verlengen of reserveren. Hier lees je precies hoe je je moet registreren.
Nu je je hebt geregistreerd, kun je beginnen met lenen. E-books lenen en lezen kan op verschillende apparaten, namelijk op een tablet of smartphone, een e-reader of via de pc. Een deel van de e-books is niet geschikt voor de e-reader maar kan alleen op een tablet, smartphone of pc worden gelezen. Hieronder lees je welke stappen je voor elk apparaat moet volgen.
Goed om te weten: wil je het boek zowel op meerdere apparaten lezen, dat telt dit maar als één uitlening.
- Lezen op een e-reader
De meeste gangbare e-readers, zoals de apparaten van Kobo, Tolino, Pocketbook en Onyx Boox, zijn geschikt voor het lenen van e-books. Belangrijk is dat ze het bestandsformaat .epub en met DRM- beveiligde bestanden ondersteunen. De Kindle e-readers van Amazon kun je om deze reden helaas niet gebruiken om e-books van de bibliotheek op te lezen. Om boeken op je e-reader te zetten heb je een pc nodig.
1)
Omdat de e-books van de Online Bibliotheek een kopieerbeveiliging hebben, moet je het programma Adobe Digital Editions downloaden en een Adobe account aanmaken. Hier kun je een Adobe ID aanmaken.
Via Adobe Digital Editions moet je je computer en e-reader nu eenmalig authoriseren. Je koppelt je computer en e-reader daarmee aan je Adobe account, zodat je de beveiligde boeken kunt openen en lezen op je e-reader. (Het programma Adobe Digital Editions werkt op Windows en Mac. Helaas is het via een Google Chromebook is niet mogelijk om e-books op je e-reader te zetten.)
2)
Je kunt nu via de website van de Bibliotheek e-books uitzoeken. Ga daarvoor naar de e-bookcollectie en klik het boek van je keuze aan. In de beschrijving check je of het boek geschikt is voor de e-reader. (Onder de titel zie je staan ‘E-book voor’ met de icoontjes voor tablet/smartphone, e-reader en online lezen via pc of laptop.)
Klik vervolgens op de oranje knop ‘Leen boek’. Kies nu voor ‘Download voor e-reader’. Er opent nu een venster met de vraag hoe het bestand geopend moet worden. Kies voor Adobe Digital Editions.
3)
Het e-book staat nu in het programma Adobe Digital Editions. Je hoeft het boek nu alleen nog maar te kopiëren naar je e-reader. Koppel daarvoor je e-reader aan je pc en open Adobe Digital Editions. Ga naar Boekenkasten>Alle items en klik met de rechtermuisknop op het boek. Klik ‘Kopiëren naar computer/apparaat’ en kies voor de optie eReader. Het boek wordt nu je e-reader geladen en je kunt beginnen met lezen.
Een uitgebreide handleiding voor het lezen van e-books op je e-reader vind je hier.
- Lezen via de app ‘Online Bibliotheek’ op tablet of smartphone
Lezen via de app is heel eenvoudig. Je hebt hiervoor wel minimaal Android 4.4 en iOS 11.0 nodig. Lees hieronder hoe je direct begint met lezen.
1)
Download de app ‘Online Bibliotheek’ in Google Play of de App Store. Start de app en meld je (eenmalig) aan met het account van de Online Bibliotheek. In het filmpje hieronder zie je hoe je een account aanmaakt.
2)
Zoek in de app een boek uit en tik op de knop ‘Lenen’. Het boek wordt nu gedownload en komt op je leesplank te staan. Je hebt nu geen internetverbinding meer nodig om te lezen.
3)
Tik op het boek om het te openen. Je kunt het boek nu lezen in de app.
In de vernieuwde Online Bibliotheek-app staan tegenwoordig ook luisterboeken. Met een abonnement kun je behalve e-books ook luisterboeken lenen. De vroegere LuisterBieb-app kun je niet meer gebruiken. Het lenen van luisterboeken gaat op dezelfde manier als het lenen van e-books. Je kunt de geleende luisterboeken direct vanuit de app beluisteren via je smartphone of tablet.
- Â Lezen via pc of laptop:
Heb je geen tablet, smartphone of e-reader? Lees dan je geleende e-books gewoon via je browser op je pc of laptop. Dat gaat als volgt.
1)
Zoek via OnlineBibliotheek.nl/e-books een boek uit en klik op de titel. Kies nu voor de oranje knop ‘Leen boek’. Kies dan voor de optie ‘Online lezen’. Nu opent zich de online reader en kun je direct beginnen met lezen. Hier vind je de uitgebreide beschrijving over e-books voor de online reader.
Hoe ziet het aanbod van de Online Bibliotheek eruit?
De e-bookcollectie van de Bibliotheek bevat inmiddels duizenden titels in alle genres, van literaire werken tot aan thrillers, non-fictie en chicklits. Zo is er een mooi assortiment aan spannende boeken met onder meer Camilla Läckberg, Lieneke Dijkzeul, Stieg Larsson, Loes den Hollander en Suzanne Vermeer. Ook vind je literaire romans van bijvoorbeeld Tommy Wieringa, Thomas Verbogt, Paulo Coelho, Isabel Allende en Tessa de Loo.
Ook voor kinderen zijn er boeken in leeftijdscategorieën, onder meer van Roald Dahl, Paul van Loon, marjon Hoffmann en Janneke Schotveld. Jongeren vinden niet alleen een groot aanbod aan boeken die voor de lijst gelezen kunnen worden, maar ook een groeiende collectie aan Young Adult titels, bijvoorbeeld van auteurs als Carry Slee, Mirjam Mous, Caja Cazemier en Mel Wallis de Vries.
Hoe lang kun je een e-book lenen?
Je kunt maximaal 10 e-books tegelijk lenen. Na 21 dagen verdwijnen de boeken vanzelf van je boekenplank en kun je ze op je e-reader niet meer openen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het op tijd inleveren van je boeken.
Verlengen doe je eenvoudig in de app. Enkele dagen voordat de leentermijn is verstreken, verschijnt in je Boekenplank de knop ‘Verlengen’. Je kunt de e-books zo vaak verlengen als je maar wilt.
Je kunt e-books en luisterboeken niet tussentijds van je leesplank verwijderen. Dit betekent dat als je het maximaal aantal titels hebt geleend, je moet wachten tot de uitleentermijn is verstreken voordat je weer nieuwe boeken kunt lenen.
*Dit artikel verscheen voor het eerst op 1 november 2016 en wordt regelmatig geactualiseerd.
Hoi Jolene,
wat een handige informatie. Ik zou dit heel graag willen. Ik lees nu boeken op m’n iPhone omdat de meeste e-reader leveranciers niet weten of je rechtstreeks vanaf de bibliotheek op je e-reader kunt downloaden. Ook de bibliotheek zelf weet dit niet (Grrrr…) Weet jij dit toevallig? Als ik bovenstaande lees, dan vermoed ik dat je antwoord weet!
Alvast dank voor de reactie
Beste Joost,
Als ik het goed begrijp heb je nog geen e-reader en wil je weten of er e-readers zijn waarmee je de e-books rechtstreeks op je e-reader kunt downloaden. Helaas is dat niet mogelijk. Om nieuwe boeken te lenen, moet je eerst op de website van de bibliotheek de boeken downloaden (en daarbij kiezen voor de optie E-books voor e-reader). Daarna kun je de e-books met behulp van programma Adobe Digital Editions op je e-reader zetten. Dit werkt in principe voor alle e-readers die het epubformaat en DRM ondersteunen, met een Kobo of Icarus zit je sowieso goed. De Kindle van Amazon is echter niet geschikt.
Ik hoop dat deze info je verder helpt!
Met Calibre kun je via je pc boeken
Op een kindle ereader zetten
Ik heb zo digital only abonnement afgesloten. Werk echt goed. Inderdaad jammer dat je nog niet kan verlengen als het boek op de boekeplank ligt. Het aanbod vind ik redelijk. Ik maak regelmatig gebruik van de bibliotheek. Het is een aanrader
Dag Joost,
Even een aanvulling. Op de Icarus Illumina ereader (die werkt met het Android besturingssysteem) kun je de bibliotheek e-books app downloaden via de PlayStore die op het apparaat staat. Dan kun je dus wel rechtstreeks op je e-reader de bibliotheek e-books zetten via deze app. Alleen maak je dan bij het op je boekenplank zetten, bij “kies een formaat” de keuze voor: op tablet of smartphone (app). Je volgt dus alle stappen alsof je op een tablet leest omdat het een ereader is met een tablet besturingssysteem. Vervolgens klik je in de app op ‘verversen’. De e-books verschijnen in de bibliotheek app.
Erg handig, ik gebruik het zelf. Ook als ik op vakantie ben in het buitenland of onderweg (bij downloaden wel wifi nodig; daarna niet meer).
En deze bibliothecaresse weet dit dus wel 😉
Bedankt Maria, voor deze nuttige toevoeging!
@Jolene:
Een duidelijk en handig overzicht over hoe het e-books lenen via de bibliotheek werkt. Top!
Een kleine correctie op de laatste alinea:
Lezen? Neuh. Doe mij maar een luisterboek.
Zonder lid te zijn van een bibliotheek kun je in de Luisterbieb app genieten van een selectie van gratis audioboeken. Ben je lid van de bibliotheek (of heb je een digital only abonnement), dan heb je toegang tot de volledige collectie luisterboeken (ook de premiumtitels) in de Luisterbieb app.
Als je een digital only abonnement van de Koninklijke Bibliotheek hebt, is er geen toegang tot de volledige collectie luisterboeken in de LuisterBieb app op dit moment. Via het abonnement van je plaatselijke bibliotheek wél!
Misschien wordt dit in de toekomst wel mogelijk, maar momenteel dus niet.
Bedankt voor het compliment:)
Wel even een vraagje over de Luisterbieb, ik heb zelf een Digital Only abonnement en ik kan behalve de voor iedereen toegankelijke basiscollectie (met grijs logo) ook premiumtitels (met oranje logo) downloaden. Begrijp ik het goed dat dit dan toch niet het hele aanbod is?
Dat is inderdaad wel het hele aanbod. Ik ga het verder navragen omdat ik over andere informatie beschik. Ik kom er z.s.m. op terug.
Ziet er zo’n leuke formule uit.
Jammer genoeg enkel voor Nederlanders beschikbaar…
Contact met de Bibliotheek bevestigt dit…
Jammer, hopelijk komt er in België snel een vergelijkbaar systeem.
Het is de enige optie waarbij de boeken ook daadwerkelijk op E-reader te lezen zijn (naast Elly’s choice natuurlijk, maar ja, daar kan je je boeken niet écht kiezen).
Kan het zijn dat Adobe Digital editions de Tolino niet ondersteunt en dus het lenen van boeken niet kan met een Tolino? Epub-formaat kan wel met Tolino…
Hi Line, in principe kun je wel e-books lenen met een Tolino, Adobe Digital Editions wordt ondersteund.
Is het ook mogelijk om een geleend e-book op 2 verschillende e-readers te zetten? Soms willen mijn man en ik hetzelfde boek lezen.
Ja hoor, dat kan, geen enkel probleem. Ik heb twee e-readers en zet mijn geleende boeken altijd op beide e-readers. Eentje ligt naast mijn bed, de andere gaat mee in de trein (nou ja, nu even niet).
Ik ben op zoek naar mensen die daadwerkelijk een moderne kobo e-reader gebruikt hebben om een e-book te lezen van de online bibliotheek. Daarmee bedoel ik niet de bibliotheek van Kobo zelf en ook niet het gebruik van de One-Drive functie van Kobo. De e-books van de online bibliotheek worden beschermd door DRM van Adobe en de moderne Kobo e-readers komen niet voor op de lijst van Adobe die DRM ondersteunen. De online bibliotheek zegt dat Adobe die lijst niet actueel houdt. Eerder lukte het me niet met een Kobo Forma e-reader. Wie kan bevestigen dat het met een andere Kobo e-reader daadwerkelijk kan ?
Ik heb vorige week een Kobo Libre H2O gekocht en lees inmiddels boeken van de bieb hierop vond het nog wel een beetje gedoe om het voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt. Inderdaad volgens boven staande methode, laptop en Adobe Digital Editions. Ik vind het wel jammer dat je altijd als tussenstation een pc/laptop nodig hebt, maar dat ligt aan de beveiliging van de boeken en de bieb. Wat zou het nog veel mooier maken als je Het rechtstreeks van de bieb op je Ereader kunt zetten, toekomstmuziek.
Beste Martha.
Hartelijk dank voor je reactie. Fijn dat je even hebt willen reageren. Nu ben ik er tenminste gerust op dat het moet lukken, ook al zal het misschien wat gedoe zijn.
Met vriendelijke groet, Joseph
Beste Marthe. Nogmaals. Ik heb gisteren een Kobo Libra H2O gekocht en vandaag is het me gelukt om er een e-book van de online bibliotheek op te zetten. Eerst kreeg ik van Adobe Digital Editions een foutmelding dat hij geen contact kon maken met de e-reader en bovendien gebeurde er bij het openen van het acms-bestand van de online bibliotheek niets. Beide problemen bleken opgelost toen ik de oude ADE verwijderde en de nieuwste versie ADE 5.11 op mijn pc heb gezet.
Geen laptop nodig.
Het is mogelijk om zonder tussenkomst van een laptop je geleende boeken op je e-reader te krijgen. Je hebt wel je Androidtelefoon nodig, of het met iPhone werkt, weet ik niet.
Vanaf de site van de bibliotheek download ik URLLink.ACSM. Dit bestand open ik met Digital Editions of met Aldiko. Deze beide programma’s (je hebt ze niet allebei nodig, eentje volstaat) zijn gekoppeld aan mijn Adobe account. Het programma haalt nu het ePub-bestand op met de DRM-beveiliging. Dit ePub-bestand kun je nu terugvinden via een bestandsverkenner.
Digital Editions plaatst (bij mij althans) de boeken in Intern Geheugen > Digital Editions, Aldiko kiest voor Intern Geheugen > eBooks > /naam auteur/ > /naam boek/ (Aldiko maakt dus in de map eBooks een submap met de naam van de auteur van het boek, in die map weer een map met de naam van het boek, daar weer in vind je het ePub-bestand.
Als je dat bestand verstuurt naar je e-reader (die uiteraard hetzelfde Adobe-acount moet hebben) dan kun je op je e-reader 21 dagen genieten van dat boek.
Er zijn talloze manieren om je bestand op je e-reader te krijgen. Ik maak gebruik van Share via HTTP – File Transfer. Telefoon en e-reader zitten op hetzelfde WiFi-netwerk, of je e-reader zit op het WiFi-hotspot van je telefoon. Je selecteert het bestand en vult in de browser van je e-reader de url in die het programma aangeeft. Je e-reader downloadt zo het boek en je bent klaar om te lezen. Handig, vooral op vakantie als je geen laptop mee wilt nemen, maar eigenlijk is het gewoon altijd handiger dan via de laptop.
Met een e-reader die op android draait (hoger dan android 6) zoals de Boox Nova, lees je de boeken vanuit de bibliotheek app. Deze android e-readers hebben een aan E-ink schermen aangepaste versie van android. Leest als een trein.
Ik heb en Kobo Libra H2O. Ik kan met behulp van Adobe Digital Editions prima boeken van de Online Bibliotheek op mijn e-reader zetten. Dit artikel beschrijft dit goed!
Ik zie ook op mijn e-reader dat ik een account heb op Adobe en (via een ander menu) dat ik kan synchroniseren. Synchroniseren gaat via een laptop prima.
Ik kan nergens vinden welke accounts/data/software allemaal gesynchroniseerd wordt als ik Wifi synchronisatie gebruik. Ik heb het vermoeden dat boeken in Adobe Digital Editions (nog niet) gesynchroniseerd worden. Hierdoor moet ik voor elk boek mijn e-reader met een kabel aansluiten op mijn laptop, terwijl de e-reader wifi heeft! Erg onhandig!
Wie heeft hier ervaring mee, kan mij vertellen hoe het echt zit en heeft hier een praktische oplossing voor?
Ik hoor graag van jullie.
ik ben mezelf
niet of al die jaren nooit geweest 😉
Kun je met een e-reder met E-ink schermen aangepaste versie van android ook via de online bibliotheek app boeken lenen in het buitenland?
De tip van Richard Bremmer is perfect voor KOBO.
Via mijn telefoon bij de bieb een boek uitkiezen, downloaden via Adobe Digital Editions en dan delen via dropbox. Want dropbox zit ook op je KOBO reader. En hebbes. Dit ga ik zeker gebruiken.
Overigens via de browser van de KOBO lukt het me niet om in te loggen bij de online bibliotheek. Jammer, anders verwachtte ik dat het direct via de download knop daar werkt.
Klopt het dat met Pocketbook het nog handiger kan?
Ik heb een Kuna portabook, ebooks van de bibliotheek kan ik wel op de ereader krijgen nadat ik het bestand via adobe digital editions omgezet heb in een epub maar niet openen. Encrypted section komt in het ereader scherm te staan. Wie weet hoe ik dit probleem kan oplossen. Bij mijn bibliotheek wisten ze ook niet hoe dit probleem opgelost kon worden. Alvast bedankt.