E-books lenen bij de Bibliotheek, hoe werkt dat?

18932
13
DELEN
ebooks-lenen-bibliotheek

Het lenen van e-books via de Bibliotheek wordt steeds populairder. Logisch, want de digitale collectie is de afgelopen jaren flink gegroeid en telt inmiddels ruim 22.000 titels. Ook zijn er zo’n 2.200 audioboeken te leen. Maar hoe gaat dat lenen eigenlijk en wat kost het nu precies? Hieronder een korte uitleg.

Wat kost het om e-books te lenen?
Ben je al lid van een lokale bibliotheek dan is het lenen van e-books inbegrepen in je abonnement. De prijs van een lidmaatschap verschilt per bibliotheek maar ligt meestal tussen de 30 en 50 Euro per jaar. Je kunt dan zowel papieren als digitale boeken lenen.

Je kunt ook kiezen voor een digital only abonnement van €42 per jaar bij de Online Bibliotheek. Dit is een dienst van de Koninklijke Bibliotheek. Met dit abonnement kun je zowel e-books als luisterboeken lenen. Wil je liever op je gemak proberen of het abonnement op de Online Bibliotheek iets voor jou is? Neem dan voor €21 een kennismakingsabonnement. Hiermee leen je maximaal 6 e-books per jaar. Ook kun je gebruikmaken van de luisterboeken. Op deze pagina vind je beide abonnementsvormen en kun je lid worden.

E-books lenen, hoe moet dat?
Ben je lid van een lokale bibliotheek en wil je ook e-books gaan lenen, dan moet je je allereerst eenmalig registreren bij de Online Bibliotheek. Je hebt hiervoor je bibliotheekpas nodig en het wachtwoord dat je bij jouw bibliotheek gebruikt om boeken te verlengen of reserveren. Hier lees je precies hoe je je moet registreren.

Nu je je hebt geregistreerd, kun je beginnen met lenen. E-books lenen en lezen kan op verschillende apparaten, namelijk op een tablet of smartphone, een e-reader of via de pc. Een deel van de e-books is niet geschikt voor de e-reader maar kan alleen op een tablet, smartphone of pc worden gelezen. Hieronder lees je welke stappen je voor elk apparaat moet volgen.

 • Lezen op een e-reader

De meeste gangbare e-readers, zoals de apparaten van Kobo en Icarus, zijn geschikt voor het lenen van e-books. Belangrijk is dat ze het bestandsformaat .epub en met DRM- beveiligde bestanden ondersteunen. De Kindle e-readers van Amazon kun je om deze reden helaas niet gebruiken om e-books van de bibliotheek op te lezen. Om boeken op je e-reader te zetten heb je een pc nodig.

1)
Omdat de e-books van de Online Bibliotheek een kopieerbeveiliging hebben, moet je het programma Adobe Digital Editions downloaden en een Adobe account aanmaken. Hier kun je een Adobe ID aanmaken. Via dit programma moet je je computer en e-reader eenmalig koppelen aan je Adobe account, zodat je de beveiligde boeken kunt openen en lezen op je e-reader. (Het programma Adobe Digital Editions werkt op Windows en Mac. Helaas is het via een Google Chromebook is niet mogelijk om e-books op je e-reader te zetten.)

2)
Je kunt nu via de website van de Bibliotheek e-books uitzoeken. Ga daarvoor naar de e-bookcollectie en klik het boek van je keuze aan. In de beschrijving zie je of het boek geschikt is voor de e-reader. Klik vervolgens op de oranje knop ‘Leen e-book’. Je komt nu in het venster ‘Mijn boekenplank’, waar het boek te zien is. Klik opnieuw op het boek om het downloaden. Er opent nu een venster met de vraag hoe het bestand geopend moet worden. Kies voor Adobe Digital Editions.

3)
Het e-book staat nu in het programma Adobe Digital Editions. Je hoeft het boek nu alleen nog maar te kopiëren naar je e-reader. Koppel daarvoor je e-reader aan je pc en open Adobe Digital Editions. Ga naar Boekenkasten>Alle items en klik met de rechtermuisknop op het boek. Klik Kopiëren naar computer/apparaat en kies voor de optie eReader. Het boek wordt nu je ereader geladen en je kunt beginnen met lezen.

Een uitgebreide handleiding voor het lezen van e-books op je e-reader vind je hier.

 • Lezen via de app ‘E-books’ op tablet of smartphone

Lezen via de app is heel eenvoudig. Je hebt hiervoor wel minimaal Android 6.0 en iOS 10.0 nodig. Lees hieronder hoe je direct begint met lezen.

1)
Download de app ‘E-books’ in Google Play of de App Store. Start de app en meld je (eenmalig) aan met het account van de Online Bibliotheek.

2)
Zoek via OnlineBibliotheek.nl/e-books een boek uit en kies bij het downloaden voor de optie ‘tablet of smartphone (app)’. In de app kun je het boek nu ophalen door het scherm te verversen, zo komt het op je leesplank te staan. Je hebt nu geen internetverbinding meer nodig om te lezen. (Let op, je kunt vanuit de app zelf dus geen nieuwe boeken op je leesplank zetten. Dat kan alleen via de website.)

3)
Tik op het boek om het te openen.

 •  Lezen via pc of laptop:

Heb je geen tablet, smartphone of e-reader? Lees dan je geleende e-books gewoon via je browser op je pc of laptop. Dat gaat als volgt.

1)
Zoek via OnlineBibliotheek.nl/e-books een boek uit en kies bij het downloaden voor de optie ‘op pc of laptop’. Nu opent zich de online reader en kun je direct beginnen met lezen. Hier vind je de uitgebreide beschrijving over e-books voor de online reader.

Hoe ziet het aanbod eruit?
De e-bookcollectie van de Bibliotheek bevat inmiddels circa 22.000 titels in alle genres, van literaire werken tot aan thrillers, non-fictie en chicklits. Zo is er een mooi assortiment aan spannende boeken met onder meer Camilla Läckberg, Lieneke Dijkzeul, Stieg Larsson, Loes den Hollander en Suzanne Vermeer. Ook vind je literaire romans van bijvoorbeeld Tommy Wieringa, Thomas Verbogt, Paulo Coelho, Isabel Allende en Tessa de Loo.

Jeugdige lezers vinden niet alleen een groot aanbod aan boeken die voor de lijst gelezen kunnen worden, maar ook een groeiende collectie aan Young Adult titels, bijvoorbeeld de populaire Blingg-serie, Gossip Girl en de jeugdboeken van Caja Cazemier.

Hoe lang kun je een e-book lenen?
Je kunt maximaal 10 e-books tegelijk lenen. Na 21 dagen verdwijnen de boeken vanzelf van je boekenplank en kun je ze op je e-reader niet meer openen. Je kunt de e-books zo vaak verlengen als je maar wilt. Dat doe je door het boek via de website opnieuw te downloaden voor het apparaat van je keuze. Het is helaas (nog) niet mogelijk om een boek dat al op je leesplank staat te verlengen.

Lezen? Neuh. Doe mij maar een luisterboek.
Ben je lid van de bibliotheek (of heb je een digital only abonnement), dan heb je toegang tot honderden luisterboeken (ook de premiumtitels) in de Luisterbieb-app. Zonder lid te zijn van een bibliotheek kun je in de Luisterbieb-app genieten van een selectie van gratis audioboeken.

*Dit artikel verscheen voor het eerst op 1 november 2016 en wordt regelmatig geactualiseerd.


13 REACTIES

 1. Hoi Jolene,
  wat een handige informatie. Ik zou dit heel graag willen. Ik lees nu boeken op m’n iPhone omdat de meeste e-reader leveranciers niet weten of je rechtstreeks vanaf de bibliotheek op je e-reader kunt downloaden. Ook de bibliotheek zelf weet dit niet (Grrrr…) Weet jij dit toevallig? Als ik bovenstaande lees, dan vermoed ik dat je antwoord weet!
  Alvast dank voor de reactie

  • Beste Joost,

   Als ik het goed begrijp heb je nog geen e-reader en wil je weten of er e-readers zijn waarmee je de e-books rechtstreeks op je e-reader kunt downloaden. Helaas is dat niet mogelijk. Om nieuwe boeken te lenen, moet je eerst op de website van de bibliotheek de boeken downloaden (en daarbij kiezen voor de optie E-books voor e-reader). Daarna kun je de e-books met behulp van programma Adobe Digital Editions op je e-reader zetten. Dit werkt in principe voor alle e-readers die het epubformaat en DRM ondersteunen, met een Kobo of Icarus zit je sowieso goed. De Kindle van Amazon is echter niet geschikt.
   Ik hoop dat deze info je verder helpt!

 2. Ik heb zo digital only abonnement afgesloten. Werk echt goed. Inderdaad jammer dat je nog niet kan verlengen als het boek op de boekeplank ligt. Het aanbod vind ik redelijk. Ik maak regelmatig gebruik van de bibliotheek. Het is een aanrader

 3. Dag Joost,
  Even een aanvulling. Op de Icarus Illumina ereader (die werkt met het Android besturingssysteem) kun je de bibliotheek e-books app downloaden via de PlayStore die op het apparaat staat. Dan kun je dus wel rechtstreeks op je e-reader de bibliotheek e-books zetten via deze app. Alleen maak je dan bij het op je boekenplank zetten, bij “kies een formaat” de keuze voor: op tablet of smartphone (app). Je volgt dus alle stappen alsof je op een tablet leest omdat het een ereader is met een tablet besturingssysteem. Vervolgens klik je in de app op ‘verversen’. De e-books verschijnen in de bibliotheek app.
  Erg handig, ik gebruik het zelf. Ook als ik op vakantie ben in het buitenland of onderweg (bij downloaden wel wifi nodig; daarna niet meer).

 4. @Jolene:
  Een duidelijk en handig overzicht over hoe het e-books lenen via de bibliotheek werkt. Top!

  Een kleine correctie op de laatste alinea:
  Lezen? Neuh. Doe mij maar een luisterboek.
  Zonder lid te zijn van een bibliotheek kun je in de Luisterbieb app genieten van een selectie van gratis audioboeken. Ben je lid van de bibliotheek (of heb je een digital only abonnement), dan heb je toegang tot de volledige collectie luisterboeken (ook de premiumtitels) in de Luisterbieb app.

  Als je een digital only abonnement van de Koninklijke Bibliotheek hebt, is er geen toegang tot de volledige collectie luisterboeken in de LuisterBieb app op dit moment. Via het abonnement van je plaatselijke bibliotheek wél!
  Misschien wordt dit in de toekomst wel mogelijk, maar momenteel dus niet.

  • Bedankt voor het compliment:)
   Wel even een vraagje over de Luisterbieb, ik heb zelf een Digital Only abonnement en ik kan behalve de voor iedereen toegankelijke basiscollectie (met grijs logo) ook premiumtitels (met oranje logo) downloaden. Begrijp ik het goed dat dit dan toch niet het hele aanbod is?

 5. Dat is inderdaad wel het hele aanbod. Ik ga het verder navragen omdat ik over andere informatie beschik. Ik kom er z.s.m. op terug.

 6. Ziet er zo’n leuke formule uit.
  Jammer genoeg enkel voor Nederlanders beschikbaar…
  Contact met de Bibliotheek bevestigt dit…
  Jammer, hopelijk komt er in België snel een vergelijkbaar systeem.
  Het is de enige optie waarbij de boeken ook daadwerkelijk op E-reader te lezen zijn (naast Elly’s choice natuurlijk, maar ja, daar kan je je boeken niet écht kiezen).

 7. Kan het zijn dat Adobe Digital editions de Tolino niet ondersteunt en dus het lenen van boeken niet kan met een Tolino? Epub-formaat kan wel met Tolino…

LAAT EEN REACTIE ACHTER