E-books lenen steeds populairder, verkoop stijgt weer

2
ebook-barometerq2-2016

Ieder kwartaal publiceert CB een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van e-books en digitaal lezen in het Nederlandse taalgebied, de E-book Barometer. Welke trends waren er in het tweede kwartaal van 2016?

In het laatste kwartaal van 2015 was er voor het eerst een daling te zien in het aantal verkochte e-books en deze trend zette zich in het eerste kwartaal van 2016 door. Nu ziet CB weer groei: de e-bookverkoop steeg met 9% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.

E-books lenen wordt steeds populairder. Vorig kwartaal was er sprake van een groei van 110% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015, dit kwartaal is opnieuw een sterke stijging te zien (+87% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015). De gegevens zijn gebaseerd op de uitleningen via Bibliotheek.nl.

De verhouding tussen de verhuur en verkoop van e-books lijkt op die van vorig kwartaal. In de infographic is te zien dat de uitleningen de verkoopaantallen sinds vorig kwartaal overtreffen.

Op het moment dat een e-book uitgeleend kan worden, is er ook een lichte stijging in de verkoop te zien. De verkoop lijdt er dus niet onder als het e-book in de bibliotheek beschikbaar is.

De gemiddelde prijs van een e-book daalde verder en is nu nog 54,5% van het fysieke boek.

E-books nemen met 6,1% nog steeds maar een relatief klein deel in de totale verkoop in. Het aandeel van de fysieke titels is 93,9%. In de online verkoop waren e-books goed voor 28% en fysieke boeken voor 72%.

Bron: CB

2 REACTIES

  1. Vraag me af wat voor boeken ze meenemen om de verkoop prijs te betalen. 54% van de prijs van het fysieke boek ben ik nog nergens tegen gekomen …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in