E-books worden steeds goedkoper, fysieke boeken steeds duurder

3
E-books worden steeds goedkoper
Afbeelding: CB

Elk kwartaal publiceert distributeur CB de Boekenbarometer met daarin de trends van het fysieke boek in Nederland. De cijfers uit de Boekenbarometer hebben betrekking op het algemene boek en laten wetenschappelijke en schoolboeken buiten beschouwing.

Opvallend is het contrast tussen de prijsontwikkeling van het fysieke boek en het e-book. Sinds 2010 werden digitale boeken steeds goedkoper: papieren boeken daarentegen werden gemiddeld iets duurder.

In 2010 kostte een e-book nog ongeveer 11,25 Euro, in het eerste kwartaal van 2016 ligt de gemiddelde prijs van een e-book op ongeveer 8 Euro. Voor een fysiek boek betaalde je in 2008 ruim 13 Euro, nu is dat ongeveer 15 Euro. Bijna 81% van de papieren boeken werd bij een fysieke winkel aangeschaft, de rest werd online gekocht.

Daarnaast worden er in verhouding minder bestsellers verkocht. In 2010 maakten de Top 100-boeken nog 15,4% van de totale verkoop uit, nu is dat nog 12,8%.

Vorig artikel‘Bloed in de polder’ – Spannende Boekenweken
Volgend artikelDe leukste gratis e-books #5

3 REACTIES

  1. Eigenaardig hoe voor mijn gevoel de prijs van het ‘gemiddelde’ ebook eerder tegen de 12,00 dan tegen de 8,00 EUR ligt. Perceptie is een eigenaardig iets. Zelf koop ik sinds de e-inkreader 5 jaar geleden in ons gezin zijn intrede deed nooit goedkope fysieke uitgaven meer. De ebook versie leest zoveel aangenamer voor dezelfde of zelfs lagere prijs.

    • Ja, een nieuw e-book dat net uit is kost vaak toch nog wel 13 Euro. Maar in tegenstelling tot fysieke boeken zijn er vaak wel snel allerlei aanbiedingen en acties voor e-books, ook voor nieuwe titels. Ik zag bijvoorbeeld vandaag dat de papieren versie van de laatste Nicci French 19,99 kost, en het e-book maar 4,99… Toch wel een heel groot prijsverschil.

  2. Toch gebeurt er iets vreemds met de prijzen van e-books. In 2012 heb ik een Kobo e-reader gekocht en via de kobo winkel een zestal Engelstalige boeken aangeschaft voor 50 euro en 22 cent.

    Al deze boeken zijn nog steeds te koop, met dezelfde ISBN-nummers, maar de totaalprijs is nu 93 euro en 90 cent, bijna een verdubbeling van de prijs in 2012.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in