Het bedrijf E-ink, de grootste fabrikant van elektronische inkt, heeft een innovatieve technologie ontwikkeld: Advanced Color ePaper (ACeP). Het is daarmee voor het eerst dat elke pixel van een e-ink scherm kleur kan weergeven zonder het gebruik van een kleurenfilter (CFA).
Het nieuwe scherm geeft 32.000 verschillende kleuren weer en heeft een resolutie van 1600×2500 en 150 ppi. ACeP behoudt de voordelen van de huidige e-ink schermen: ook de nieuwe technologie is zeer energiezuinig en zorgt voor een goede leesbaarheid in alle lichtomstandigheden.
In theorie maakt ACeP de weg vrij voor een nieuwe generatie e-readers met kleurenscherm. Toch zal het nog zeker tot 2018 duren voordat de technologie beschikbaar komt voor smartphone- en ereaderfabrikanten. De technologie is in de eerste plaats ontwikkeld voor een zeer snelgroeiende markt: de digital signage. Digital signage is een communicatiemiddel waarbij content wordt weergeven op beeldschermen in de openbare ruimte. Voorbeelden hiervan zijn de informatieschermen in het openbaar vervoer en digitale reclameborden.
e-Ink heeft een aantal 20 inch ACeP schermen geproduceerd en presenteert ze deze week tijdens de SID Display Week in San Francisco.
Bron: Business Wire
Goed nieuws, al mis ik kleur niet bij het lezen. Ook veel gedrukte boeken zijn monochroom en wellicht wordt kleur wat druk op een 6-inchscherm. Op grotere schermen, 10 of zelfs 12 inch bijvoorbeeld lijkt het wel heel nuttig. Studieboeken vind ik zelf minder prettig lezen op een glanzende tablet.
Ik mis ook de kleur niet bij het lezen van fictie. Het zou inderdaad wel een stap voorwaarts zijn voor het digitaal lezen van studieboeken, prentenboeken, kookboeken, enzovoort. We zullen het wel zien, ik ben benieuwd of Amazon en Kobo hiermee aan de slag gaan.
Niet te vergeten: stripboeken. Die zijn op een grijswaarden scherm niet te lezen. Alleen moeten de modellen met een scherm van 10 inch of meer gemeengoed worden, want een stripboek lezen op een 6 of 7 inch model gaat wat lastiger. En iemand kwam in de discussie bij Nu.nl met de digitale fotolijstjes waar deze techniek ook ideaal voor zal zijn: minder stroomverbruik en het is geen “lamp” omdat e-ink geen licht uitstraalt.
Epub- en pdfbestanden met veel (kleurige) plaatjes zijn vaak een behoorlijk stukje groter. De nieuwe generatie ereaders met ACeP schermen zal daarom zeker ook met zwaardere processor(s) en meer werkgeheugen moeten worden uitgerust.
Maar het wordt wel hoog tijd voor een volgende stap.