‘E-reader heeft zijn beste tijd gehad’

7
Afbeelding: Vergelijk.nl
Afbeelding: Vergelijk.nl

Volgens onderzoek van Vergelijk.nl, een van de grootste product- en prijsvergelijkingssites in Nederland, is de interesse in e-readers tanende. De website onderzocht de bezoekersaantallen van de afgelopen vier jaar en concludeerde dat de interesse in het apparaat met 40% is afgenomen vergeleken met vorig jaar.

Vergelijk.nl denkt dat de dalende interesse in e-readers deels te verklaren valt door de opkomst van de tablet. De interesse in tablets steeg namelijk in de periode 2011-2013 met meer dan 100%. Ben Kerkhof, directeur van Vergelijk.nl, stelt dat de elektronische boekenlezer zijn beste tijd heeft gehad: “Vijf jaar geleden was de e-reader een product in opkomst. De mogelijkheden in vergelijking met andere devices is echter beperkt, waardoor steeds minder mensen geïnteresseerd zijn in dit apparaat.”

De dalende interesse in e-readers kan ook te maken hebben met het feit dat de apparaten erg lang meegaan en dat de verschillen tussen nieuwe en oudere modellen weinig sensationeel zijn. Als Nederlandse consumenten eenmaal het apparaat hebben aangeschaft, kunnen ze daar jaren mee doen”, aldus Kerkhof.

Toch laat ook de tablet een dalende lijn zien. Uit de cijfers blijkt dat deze interesse dit jaar met 35% is afgenomen ten opzichte van 2014. Kerkhof: “De tablet is op dit moment nog populair, maar niet zo sterk als een paar jaar geleden. Het is goed denkbaar dat de smartphone, of een kruising (phablet) de rol van de tablet gaat overnemen. We zien namelijk nog wel steeds een stijgende interesse in smartphones. Rond de feestdagen laten zowel tablets als e-readers altijd een piek zien, dus wellicht dat beide producten eind dit jaar nog iets populairder worden.”

Groningers minst geïnteresseerd in e-reader
Van alle provincies bleek Groningen het minst geïnteresseerd te zijn in e-readers. Wanneer de Groningers wel interesse hadden in digitaal lezen bleken zij relatief veel vaker te kijken naar een tablet dan naar een e-reader. Groningers bekeken online 8,9 keer vaker tablets dan e-readers. In de meeste andere provincies ligt deze verhouding gemiddeld op het getal 6. “In Groningen is er relatief gezien het minste interesse in tablets en e-readers. Maar als mensen toch voor een digitaal device gaan, hebben ze duidelijk geen behoefte aan een apparaat wat alleen een boek kan lezen”, stelt Kerkhof.

De uitkomsten van het onderzoek zijn verkregen door het analyseren van bezoekersdata in de periode september 2011 tot november 2015.

Vorig artikelAmazon opent boekwinkel in Seattle
Volgend artikelDigitaal lidmaatschap bibliotheek: 42 Euro per jaar

7 REACTIES

 1. Misschien heeft er ook mee te maken dat wanneer je eenmaal een e-reader hebt je niet zo gauw een nieuwe koopt. De mijne is drie jaar oud en doet wat ie moet doen, mij laten lezen. Ik heb totaal geen behoefte aan een nieuwe e-reader en ook niet aan een reader die meer snufjes heeft. Ik heb hem altijd bij mij en mijn hele digitale bibliotheek staat erop. Altijd een boek bij de hand.

 2. Hoeveel mensen zijn fervente lezers en hoeveel onder hen verplaatsen zich veel, hebben altijd een ‘boek’ bij dat het zonder kleur stellen kan en verkiezen bovendien een prettig lezend digitaal exemplaar boven een goedkope of zelfs mid-prize gedrukte uitgave?
  Het lijkt mij dat de e-ink reader überhaupt een beperkt aantal mensen aanspreekt.
  Voor korte stukken tekst en PDF kan een tablet of smartphone uitstekend aan de digitale lees behoeften van de gemiddelde consument voldoen.
  Een e-inkreader aanschaffen – enkel voor op reis – blijkt vaak op een teleurstelling uit te draaien. Hoe eenvoudig de toestellen ook; je moet er leren mee werken, inhoud aanschaffen en ze onderhouden (Firmware, batterij).
  Het lijkt me dat de prijs van de e-inkreader dermate is gezakt dat wie er één wilde aanschaffen dat ondertussen wel gedaan heeft.
  Er lijkt bovendien weinig evolutie in de toestellen te zitten. Zelfs Amazon bracht geen nieuwe Voyage uit en het scherm van de nieuwste Kobo’s is weer verzonken. Waarom zou zelfs een verstokte gebruiker dan een nieuw toestel aanschaffen zolang zijn oude niet stuk of versleten is?
  Het is en blijft een nicheprodukt dat bovendien een behoortlijk aantal exemplaren met een fout op de markt brengt. Dat doet zuchten en schrikt af.
  En ondertussen blijf ik lekker ‘e-inklezen’ en schrijf deze reactie op een tablet. Ook die laatste is handig ‘on the go’.

 3. Het enige echte nadeel van en e-inkreader is dat je geen pdf’s kunt lezen die rijk zijn aan bitmap afbeeldingen. Daar heb je dan toch een tablet voor nodig. En dan zit je ineens toch weer met twee apparaten die je moet onderhouden.
  Ik vind het jammer dat de huidige e-inkreader niet goed genoeg is doorontwikkeld voor pdf, maar dat zal waarschijnlijk toch het gevolg zijn van te weinig verkoop. Bovendien hebben de avonturen van Kobo en Sony van de afgelopen jaren de reputatie van de e-inkreader niet echt goed gedaan.

  • Een bijkomend probleem met teksten in PDF lijkt dat het enerzijds in de tekst in een onveranderlijke opmaak vastlegt en anderzijds de basisopmaak vaak nog in A4 formaat gebeurde. Veel eenvoudige PDF documenten blijken foto’s te zijn, niet doorzoekbaar dus en de tekstkwaliteit is vaak bar slecht zodat de tekst vergroten het probleem enkel groter maakt. Zelf met een 10 inch scherm kom je dan ruimte te kort.
   Vaak wenstte ik trouwens dat mijn tablet gewoon A4 formaat leesbaar aankon. Lezen is één overzicht houden is iets anders. Uiteraard is een groter computerscherm dan een mogelijkheid als je zo lezen tenminste prettig vindt en dat doe ik alvast niet.

 4. In de zon een boek lezen op een tablet kun je vergeten. Kijk eens op het strand in de zomer hoeveel mensen er op een e-reader aan het lezen zijn ? Dat zijn er heel veel. Reden: minder bagage en meer boeken meenemen op reis. Handig.

 5. Daar zijn we weer. Deze ochtend bloklettert ‘de Standaard’ in het katern ‘mens & technologie’ : Het smartphonescherm nadert zijn einde’. Reden die wordt vernoemd is dat we de informatie die er op verschijnt elders gemakkelijker zullen raadplegen. We houden de vooruitgang niet tegen. We zien wel wat die voor ons on petto heeft. Ik kijk, geniet en pik er uit wat ik zelf nuttig en prettig vind of denk te zullen vinden. Soms zit daar een draak tussen zoals de DR 1000 van iRex. (Trage 10 inch e-inkreader waarvan vooral de ‘batterij onberekenbaar was. Meer dan 4 uur haalde ik er nooit uit. Toen van Mobi naar ePub werd overgestapt en iRex vervolgens failliet ging was het helemaal uit met de pret). Van mijn huidige werk en leestoestellen ben ik best tevreden – al kan alles beter natuurlijk – ze zijn snel, licht en handig, doen wat ik vraag en het gewicht kan mooi verdeeld worden. En ja, ze hebben hun beperkingen, al zijn ze samen wel sterk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in